Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 14. toukokuuta 2012

Kasvihuonepäiväkirja

päivis: Kasvihuoneen kokoaminen on jo niin pitkällä, että rakennelma näyttää oikeasti kasvihuoneelta. Runko on pystyssä ja viikonloppuna aloitimme kennoseinien kiinnittämisen. Ne olisi voinut kiinnittää sitä varten suunnitelluilla nipsuilla, mutta valitsimme listakiinnityksen. Listojen laitto on todennäköisesti nipsuttamista hankalampaa, mutta jälki on ehkä vähän siistimpi. Jorma on ollut kasvihuoneen pääurakoitsija, minä olen ollut lähinnä sivustakatsoja.

Lauantaina ostimme kasvihuoneen betonilaattapohjan päälle kehikkoja, joiden sisään puolestaan ostimme multaa. Arvio mullan tarpeesta oli selvästi alimitoitettu, joten sitä piti hankkia lisää. Multaa on monenlaista ja hinnat vaihtelevat. Tehtiin vertailuja Biolanin luomumullan suhteen ja päädyttiin ostamaan halvimmat säkit Bauhausista ja sunnuntaina vain hieman kalliimpia Tuusulan Kukkatalosta.

Vielä puuttuu muutama seinäkenno ja katto. Ovi avautuu lammelle päin. 
Äsken istutin ensimmäiset siemenet vielä siis keskeneräiseen kasvihuoneeseen. Siemenistä pitäisi kasvaa retiisejä, jos nyt sitten istutus onnistui. Se oli kyllä helppoa, sillä siemenet oli laitettu valmiiksi nauhaan, jossa niiden pitäisi olla optimaalisen etäisyyden päässä toisistaan. Loput nauhat istutin ulos kippaamaani multaan. Kostutin ja kastelin ohjeen mukaan.

Ulkona on jo viikko sitten istutettuja punasipuleita odottamassa syyskuuta, jolloin niiden pitäisi ohjeen mukaan olla poimimiskokoisia.

Tomaatin ja paprikan taimille kävikin sitten köpelosti. Ne jäivät paperisiin taimikasseihin ulos odottamaan, että kasvihuone on siinä kunnossa, että ne voi istuttaa sisälle. Emme arvanneet, että ennen sitä tulisi jääkausi. Viime yönä oli pakkasta! Aamullakin vielä pari astetta. Paperikassit olivat kastuneet kylmässä ja taimet niissä olivat märkiä ja velttoja. Oppirahat pitää kai aina maksaa, vaikka pakkasta kyllä ei osannut toukokuun puolivälissä odottaa. Eivät siitä tainneet varoitella telkkarin nohevat sääennustajatkaan.

Orvokit sen sijaan eivät olleet kylmästä moksiskaan. Kuten eivät tietenkään myöskään kaksi karviaispensasta ja punainen viinimarja. Niille löytyi paikat läheltä kasvihuonetta, mutta riittävän etäältä toisistaan ja kasvihuoneesta. Pitkäniemestä meillä on kokemusta siitä, miten laajalle viinimarjapensas levittäytyy, jos se voi hyvin. Toivotaan, että nämä uudet pensaat kasvavat yhtä reheviksi ja antavat paljon naposteltavaa meille ja linnuille.

Kasvihuoneviljelmiin olemme hankkineet monen sorttista siementä. On herneitä, porkkanaa, tilliä, avomaan kurkkua ja kesäkurpitsaa ainakin. Ja kokeillaan, miten kasvaa kaali kasvihuoneessa. Seikkailumielellä mennään ainakin tämä ensimmäinen kesä. Ehkä seuraavina kesinä voidaan olla jo vähän ammatillisempia.

Ei kommentteja: