Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Titanic 100 vuotta sitten

päivis: Huomenna tulee kuluneeksi 100 vuotta Titanicin uppoamisesta. En tiedä miten läheistä sukua laivasta hengissä selvinnyt Juho Strandén minun Strandénieni sukuhaaralle on, mutta aivan varmasti joku sukulaisuussuhde meillä on. Ainakin Strandénien sukuseuran sivuilla on todettu, että samaa sukua ovat kaikki.
Strandéneita sukuseuran kokouksessa vuonna 2007.

Kiteen Muljulasta kotoisin ollut Juho lähti kohti Amerikkaa muutamaa viikkoa alle 31-vuotiaana. Hän on kotoisinkin samoilta seuduilta kuin meidän sukuhaaramme, jonka kantaisä asui hänkin Kiteellä, nykyisessä Rääkkylässä.

Turmasta selvinneitä suomalaisia ei ollut kovin monta, vain 20. Netistä olen lukenut Juhon kertoneen myöhemmin, että hän oli herännyt jäävuoreen törmäämisen aiheuttamiin ääniin ja meni kannelle katsomaan, mitä oli tapahtunut. Siellä hän oli nähnyt, että ihmisillä oli jo pelastusliivit päällään. Juho oli tuolloin palannut takaisin kolmannen luokan matkustajien hyttiin, jonka hän jakoi toisen nuoren, Keski-Suomesta kotoisen olleen suomalaismiehen, Johan Niskasen kanssa. Yhdessä he olivat palanneet kannelle ja olivat onnistuneet pääsemään pelastusveneeseen. Jostain löysin kerran tiedonkin, että sen pelastusveneen numero oli 9, josta Juho ja hänen hyttikaverinsa pelastettiin.

Muutama viikko sitten Ilta-Sanomat tai Iltalehti julkaisi erillisen Titanic-liitteen, jonka ostin, koska kannessa luvattiin kattavasti tietoa Titanicista pelastuneista suomalaisista. Petyin sepustuksiin, sillä itse tiesin Juho Strandénista paljon enemmän kuin lehti. Se itse asiassa osasi kertoa vain Juhon olleen 31 ja kotoisin Kiteeltä.

Ehkä juuri tuossa liitteessä oli tieto, että pelastuneita miehiä hieman halveksittiin. Ajateltiin, että jos mies olisi uponnut laivan mukana, hänen tilalleen pelastusveneeseen olisi voinut nousta joku nainen tai lapsi. On ehkä vähän turha arvostella tapahtuneita jälkeen päin. Varmaan tilanne on ollut kaoottinen, ja voihan olla, etteivät nämä kaksi maalaispoikaa, tai nuorta miestä, hallinneet samoja käytöstapoja kuin laivan paremmissa luokissa matkustaneet.

Juho Strandén jäi ainakin muutamaksi vuodeksi Yhdysvaltoihin, mutta aivan äskettäin löysin netistä tiedon, että hän olisi palannut viljelijäksi Pohjois-Karjalaan. Ehkä jossain vaiheessa innostun taas vanhasta harrastuksestani, sukututkimuksesta, ja selvitän, minkä verran pitää palata ajassa taakse päin, että Juho Strandénin ja minun esi-isieni sukupuut kohtaavat toisensa.

Ei kommentteja: