Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Makaronilaatikkoa mikrossa

päivis: Joskus aikaisemminkin olen kirjoittanut ruoanlaitosta mikrossa. Palaan aiheeseen, koska se on mielenkiintoisesti ristiriidassa sen kanssa, mitä on tullut luettu ja vähän koettuakin aiheesta hidastaminen. Sain pääsiäisen aikaan Elä hitaammin -kirjan päätökseen ja koin sen annin osin hyödylliseksi, osin hömpäksi, jonka voi jättää omaan arvoonsa.

Mikroaaltouunien kehittely on ilmiselvästi pohjautunut ajatukseen, että ihmiset ovat kiireisiä ja haluavat saada ruokansa nopeasti valmiiksi. Ainakin se on mahdollistanut einesruokateollisuuden kasvun, koska suurin osa ihmisistä varmasti käyttää mikroa ruoan lämmittämiseen. Tietysti moni lämmittää itse tekemiään ruokiakin. Mutta kai kaiken takana on kuitenkin pyrkimys hoitaa jokin asia pikaisesti.

Myös meillä mikroaaltouuni on lämmitysväline, mutta olen minä valmistanut Jormalle (minähän olen kasvissyöjä) jauhelihakastikettakin mikrossa. Se mikro tosin on hieman monitoimisempi kuin perusmikrot, mutta luulen että saman voisi tehdä tavallisellakin laitteella.

Matkakodin perusmikrolla tein ensimmäiset kananmunankypsennyskokeilutkin. Opittuani kypsentämään riisit ja makaronit mikrolla, keksin kokeilla, onnistuisiko makaronilaatikon valmistaminen mikrossa. Onnistuihan se.

Ostin kokeilujani varten Lékué-merkkisen turhakkeen.
Ruoan valmistus mikrossa onnistuu parhaiten ihan
tavallisella, korkealaitaisella lasiastialla.
Vaikka olen kuullut, että laatikkoruokaa varten makaroneja ei tarvitsisi keittää ennen uuniin laittamista, mikromakaronilaatikkokokeilussani otin varman päälle ja kypsensin ensin makaronit. Sehän tapahtuu niin, että korkeareunaiseen astiaan laitetaan pohjalle makaronit ja päälle vettä niin paljon, että makaronit ovat kunnolla veden peitossa. Kypsentää voi kymmenisen minuuttia. Kokeilemalla näkee, paljonko aikaa tarvitaan. Loppu hoituikin niin, että sekoitin kypsien makaronien (keitinvettä ei enää ollut juurikaan astian pohjalla) joukkoon maidon, muutaman kananmunan ja suolaa mausteeksi ja laitoin astian uudelleen mikroon. Maitoa en sen kummemmin mittaillut. Sitä oli suunnilleen sen verran, että makaronit juuri ja juuri peittyivät. Annoksen koosta ehkä hieman riippuu, miten pitkään ruokaa pitää kypsentää. Oma yhden hengen annokseni kypsyi valmiiksi kymmenessä tai 15 minuutissa.

Mikromakaronilaatikko ei saa pintaansa kaunista rusketusta, niin kuin uunissa tapahtuu, mutta maussa ei ollut moitteen sijaa. Itse asiassa en muista koskaan tehneeni niin pehmeää makaronilaatikkoa kuin tämä oli. Käytin täysjyväkierrepastaa. Kokki voi tietysti oman makunsa mukaan laittaa laatikon sekaan mitä lystää, niin kuin uunissa kypsentäessäänkin.

Ei kommentteja: