Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Ekoelämää ja Pattayan aurinkoa

jormas: päivis kirjoitteli veden säästämisestä ja tunnistin kyllä itsenikin siitä. Tosin ajattelen edelleen, että vettä on käytettävä riittävästi, kun sen tarve on. Ehkä arkielämän tarpeettomimpia kulutustapoja on tosiaan vesiveecee, joka aikakautena, jolloin tekniikka jyllää, on kertakaikkisen takapajuinen käytäntö. Itse olen käyttänyt koko talven Huvimajaksi kutsumaani hotelli Helpotusta. Siis paikkaa, jossa kuninkaallisetkin itsuvat yksin. Se on nimensä mukaisesti puutarhaan tarkoitettuun, lasiseen huvimajaan istutettu Biolanin ekokäymälä, jossa raskaampi tavara jää pyttyyn ja kevyempi virtaa letkua myöten luontoon antamaan sinne ravintoa. Siellä istuessani katselen isoista lasi-ikkunoista, kun Finnairin ja muiden yhtiöiden koneet nousevat ja laskevat tuoden ja vieden enemmän tai vähemmän kiireisiä ihmisiä keitä minnekin, joista jokainen, minä mukana, jätämme melkoisen hiilijalanjäljen.
Ekokäymälän vieressä on Jokilaaksossa kaksi kompostoria, eristetty sellainen, jonka kautta jätteet, nämä edellä mainitutkin kompostoidaan ensin ainakin puoleksi vuodeksi, josta ne siirtyvät yhtä pitkäksi aikaa vieressä olevaan jälkikompostoriin. Sieltä sitten ajan kanssa tuotteesta tulee multaa, jota käytetään ensi kerran ensi kesänä Jokilaaksoon ilmestyvässä kasvihuoneessa ravinteena. Kasvihuoneessa tulee kasvamaan tomaattia, hernettä, kurkkua, salaattia, retiisiä, porkkanoita, sipulia ja niin edelleen. Ne me sitten pistelemme poskiimme.
On ollut hyvin mielenkiintoinen talvi, jossa olemme siirtäneet ekoelämää ja kantovettä ulos ja sisään nykyaikana asuen matkailuautossa ja testaten niin sanottua Sosiaalikonttia.
Vähintään yhtä mielenkiintoinen kevät ja kesä ovat edessä, josta lisää, kun niiden aika on.
Mutta tänään lähden neljäksi viikoksi Pattayalle, sillä on Pattaya Suomi-Seuran vuoro http://pattayasuomiseura.fi/ saada osansa yhteiskuntavastuustani. Tosin sitä se on saanut muutenkin, sillä muun muassa Seuran nettisivut ovat valtakuntaani. Thaimaassa tulee puuhattua yhtä jos toista ja kuvan osoittamaa toimintaa varsinkin. Mutta myös muuta, sillä meillä on siellä päivä- tai oikeastaan toimintakeskus, jossa sesonkiaikaan on päivittäin 100-200 kävijää. Joten puuhaa ja seuraa riittää. Vastuunkantajia tarvittaisiin sielläkin lisää, joten ken piston tai kutsun sisällään kokee, ottakaa reippaasti yhteyttä.

Ei kommentteja: