Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Vanhukset palvelutaloihin?

päivis: Aamun Keski-Uusimaa-lehti julkaisi jutun ikääntyneestä ja melko huonokuntoisesta pariskunnasta, jotka asuvat kantoveden varassa olevassa omakotitalossaan. Pihakaivon vesi on saastunut ja vaikeilla eritysijärjestelyillä taloon saadaan vesi jonkin matkan päässä olevan soramontun pohjalta. Juomavesi ostetaan kaupasta. Jutun kuvituksestakin pystyy päättelemään, että pariskunta asuu kaunista taloa ja tärkeä osa päivän rutiineja on pihan lintulaudalle pyrähtävien tinttien ja oravien seuraaminen.

Pariskunnan kotikunta ei ole vesirumbassa halunnut tulla vastaan, vaan on asukkaiden mukaan esittänyt, että heidän tulisi jättää omakotitalonsa ja siirtyä asumaan esimerkiksi palvelutaloon. Elämä jatkuu siis entisellään ja liikuntarajoitteinen mies käy välillä kontaten pumppaamassa soramontun pohjalta vettä vesisäiliöihin.

Asukkaat toivovat ilman muuta helpompaa elämää itselleen, mutta ei kuitenkaan niin helppoa kuin kunnan kotihoito ehdottaa.

Tapaus ei ole mitenkään poikkeuksellinen. On tavallista, että ulkopuoliset, viranomaiset tai sukulaiset, tietävät omasta mielestään paremmin, miten vanhusten tulisi elämänsä järjestää. Jutunkin pariskunta tuntuisi pärjäävän muutoin oikein hyvin, mutta veden saanti vain tuottaa ongelmia. Yleisesti hyväksytty hokemakin kuuluu, että jokaisen pitäisi voida asua omassa kodissaan niin pitkään kuin mahdollista. Mutta jos asukkaat itse pitävätkin omassa kodissaan pysymistä mahdollisena, jossain vaiheessa tulevat normittajat, jotka heristävät sormeaan ja ovat tietävinään asian asukasta paremmin.

Vanheneva ikäpolvi toisteli usein ennen vanhaan, että he haluavat omille lapsilleen helpomman elämän kuin itse ovat eläneet. Näitä ajatuksia viljeltiin usein esimerkiksi työn ja koulutuksen suhteen. Nyt sama ikäpolvi on tainnut jäädä käänteisesti saman ajattelun uhriksi, kun nuorempi ikäpolvi haluaa päästä säätämään vanhustensa elämää käyttämällä kriteereinä omia käsityksiään helpommasta elämästä.

Luin eilenkin Keski-Uusimaata. Siellä oli juttua dementian torjunnasta. Tutkimukseenkin vedoten todettiin, että dementiaa voidaan ehkäistä liikunnan avulla. Tämänaamuinen vettä kontaten hakeva pappa ei ehkä ole ihan hyvä malliesimerkki dementian torjunnasta liikkumalla, mutta kyllä kai aika moni omakotitalosta palvelutaloon tai kerrostaloonkin "häädetty" ikäihminen on vaarassa dementoitua ennen aikojaan, jos luontainen liikunta oman mökin askareiden parissa jää historiaan.

Ei kommentteja: