Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Uutta vuotta aloittamassa

päivis: Kiittelimme eilen illalla itseämme, että maltoimme valvoa ja mennä ennen puolta yötä ulos katselemaan uuden vuoden juhlintaa. Ilotulitepaukkuja ja ilotulituksiakin täällä tuntuu olleen koko sen ajan, mitä nyt olemme tällä erää Thaimaassa viettäneet. Tuntui, että sitä lajia juhlintaa on ainakin koettu jo tarpeeksi.

Taivaalla oli ruuhkaa, kun pitkin rantaa
räiskittiin raketteja ja niiden joukkoon
lähetettiin kauniita paperilyhtyjä.
Jomtien rannalle päästyämme selvisi viimeistään, että meidän uuden vuoden juhlamme on myös thaimaalaisten juhla. Kuten monina muinakin juhlapäivinä, thaimaalaiset olivat perhekunnittain kokoontuneet rannalle. Tällä kertaa aiheena oli uuden vuoden vaihtumisen odotus.Emme ole täällä näkemässä kiinalaisen uuden vuoden juhlintaa, jotta voisi varmuudella sanoa, kummalla uudella vuodella lopulta on suurempi merkitys paikallisille. Kiinalainen uusi vuosi alkaa tällä kertaa 23.1.
Silmiinpistävää oli juhlinnan riehakkuus, alkoholikin oli osalla turisteista ja thaimaalaisista kuvioissa mukana, mutta yhtään ilmiselvästi päihtynyttä emme iloksemme nähneet. Venäläisetkin skoolasivat kuohujuomiaan hillitysti.

Mitä lähemmäksi puolta yötä päästiin, sitä enemmän taivaalle ammuttiin toinen toistaan upeampia raketteja. Suomalaisviranomaiset olisivat varmasti tuosta räjähteiden määrästä ja räjäytystavoista aivan kauhuissaan. Meillähän kaikenlaiseen tulen ja ilotulitteiden käsittelyyn suhtaudutaan  suurella varovaisuudella, niin kuin tietysti pitääkin. Tietysti voi olla, että täälläkin käydään kampanjointia turvallisen ilotulittelun puolesta, mutta mehän emme niistä täkäläistä kieltä osaamattomina tiedä. Ilotulitteet näyttävät olevan kuitenkin rajoituksetta kenen tahansa hankittavissa ja ilotulituksia voi järjestää kuka lystää ja näköjään ihan missä vain.

Taivaalle lähti myös ainakin yksi sydämen muotoinen lyhty.
Aivan uusi ihmetyksen aihe minulle olivat suuret paperilyhdyt, joita lähetettiin taivaalle pienen tulivoiman saattelemana. Mekin hankimme oman lyhtymme, joka hetken lämmittelyn jälkeen nousi korkealle ilmaan varmaan tuhansien vastaavanlaisten lyhtyjen joukossa puolenyön aikaan.

Tulilyhtykulttuuri ei täällä liity yksistään uuden vuoden viettoon. Jorma kertoi jossain muussakin yhteydessä nähneensä vastaavaa. Todella kaunis tapa, jonka kuvittelisi voivan menestyä Suomessakin jonkun pimeän aikaan vietettävän juhlan yhteydessä tai sitten yhdessä juhannus- tai pääsiäiskokkojen kanssa. Jaa, jaa. Ehkä viranomaiset keksisivät, että tuohonkin puuhaan liittyy vaaroja, joten se kannattaisi varmuuden vuoksi kieltää tai antaa sille ainakin tiukat turvamääräykset.

Omakin lyhtymme nousi ilmaan.

Ei kommentteja: