Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 19. tammikuuta 2012

Miksi asuisin kerrostalossa?

Luminen talvi tarjoaa kauniita maisemia,
mutta joillekin lumi- ja muiden pihatöiden
välttäminen on hyvä syy asua kerrostalossa. 
päivis: Otsikon kysymykseen on tänään erityisen helppo vastata: siksi etten itse joutuisi tekemään lumitöitä. Lunta on tullut jostain eilisillasta alkaen ja tulee kaiken aikaa lisää. Olen jo ties kuinka monet kerrat käynyt harjaamassa ja lapioimassa samat paikat puhtaaksi lumesta. Enää ei kyllä enää riitä edes paikkojen puhdistaminen. Kävin Soiniityntien risteyksessä kolaamassa pois lumipakan, jonka Myllykyläntietä ajanut aura oli jättänyt terveisiksi. Näin tein, jotta Jorma kaupungista tullessaan pääsisi edes kääntymään oman tien puolelle. Epäilen, ettei pääse pihaan asti ennen kuin hakee mönkijän, jolla auraa noin 300 metrin matkan päätieltä omalle pihalle.

Mutta tuo alun kysymys liittyi asumiseen liittyvään pohdintaan, jota edelleen aion harrastaa. Aika useinhan kerrostalossa asuminen on taloudellinen pakko, ellei sitten asu jossain Helsingin Eiran Huvilakadulla, jossa asuminen on sekä statuskysymys että myös usealla varmasti henkilökohtainen mieltymys jugendarkkitehtuuriin. Sinne ei pääse muuten kuin omistamalla paljon rahaa tai perimällä. Monelle jossain muualla sijaitseva kerrostalo on usein välivaihe ennen rivaria tai omakotitaloa. Tai sitten siellä vain haaveillaan jostain paremmasta.

Mutta on se myös halua asua huolettomasti ja siihen viittaa tuo huomioni siitä, ettei tarvitse tehdä itse lumitöitä. Eikä leikata nurmikkoa. Ei siivota asunnon ulkopuolisia tiloja. Eikä tehdä kattoremonttia. Eikä, eikä eikä... Moni arvostaa nämä asiat niin korkealle, ettei muuta vaihtoehtoa asumiselle halua ajatellakaan.

Kerrostalot ovat alunperin kuuluneet vain kaupunkeihin, joissa tonttimaata on huonommin tarjolla kuin maalla. Muistan itse miten silloiseen kotikylääni, nykyiseen Jyväskylän kaupungin kaupunginosaan rakennettiin ensimmäinen ihmettä aiheuttanut kerrostalo. Se tuntui hienolta, mutta jälkeenpäin kävi kyllä selväksi, että se oliskin vain edullisin tapa asuttaa köyhät ihmiset. Voi olla että kaupungeissa ns. hyvällä asuinalueella kerrostaloasuminen on arvostettua, mutta kehnoihin lähiöihin kukaan ei erityisesti halua. Kai edelleenkin kaikista maineen kohottamisprojekteista huolimatta jonkun Jakomäen tai Kontulan mainitseminen herättää ihmisissä tietynlaisia mielikuvia, jotka eivät ole välttämättä kovin yleviä. Vaikka ei olisi koskaan kyseisissä paikoissa edes käynytkään.

Kypsyminen kerrostaloasumiseen voi olla joillakin sysäys lähteä kartoittamaan muita vaihtoehtoja asumiseensa. Meillä muutto asuntoautoon ei johtunut kyllästymisestä kerrostaloihin. Syyt ovat muualla, mutta siitä kirjoitan joskus myöhemmin.

1 kommentti:

Tiina kirjoitti...

Me olemme muuttamassa kerrostaloon, ja kovasti jo houkuttaa se ajatus ettei itse tarvitse huolehtia mahdollisista pakollisista remonteista, lumitöistä, hiekoituksista ja muista, kuitenkin kun on kiinteistöhuolto käytössä. Tässä oli hyviä pointteja. Kiitos jakamisesta.