Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 21. tammikuuta 2012

Montako neliötä tarvitaan?

Naapuritalon ponnistelut yhden puun karistamien lehtien
siivoamiseksi saavuttivat koomiset mittasuhteet. Kaipuu
oikean luonnon helmaan alkoi ehkä tästä tilanteesta - tai
ehkä ei kuitenkaan.
päivis: Omalla kohdallani yksi suurimmista syistä jättää kerrostaloasuminen oli kaipuu luonnon helmaan. Luulen että saman tunteen jakaa aika moni maalle muuttanut ja ehkä erityisesti juuri ne, jotka elävät "lainsuojattomina" kesämökeillään voimatta kuitenkaan olla mökkikunnassaan kirjoilla.

Siirtyminen Jokilaaksoon oli kuitenkin luontokaipuun lisäksi jonkinlainen ahaa-elämyksen ja käytännön järjestelyjen summa. Matkakoti oli talvehtinut Hyvinkäällä hallissa, josta halusimme sen pois ja tilalle piti keksiä joku uusi paikka. Jokilaaksossa on tilaa, mutta ihan yksikseen Matkakotia tänne ei haluttu jättää. Jokilaaksokaan ei valitettavasti ole säästynyt ilkivallalta. Järkevintä oli siis asettua asumaan Matkakotiin, jossa olemme asustelleet monin pitkien Euroopan-reissujemme ajan ja kolme kuukautta talvellakin muutama vuosi sitten. Ja kyllähän me myös alkukesästä vielä haikailimme mahdollisuutta alkaa koeasua pyörien päällä olevaa vaunukotia. Joten ikään kuin kuivaharjoittelimme asumista Jokilaaksossa ja valmistauduimme tulevaan.

Nyt on takana seitsemän kuukautta Matkakodissa, yksi niistä tietty vierähti Thaimaassa. Mitään ihmeempiä käytännön ongelmia ei tässäkään tavassa asua ole. Kaikki mukavuudet löytyvät, jos ei sisältä Matkakodista, niin ainakin pihassa olevasta sosiaalikontista. Tai voi olla, että keväällä on edessä ongelma, jos kylmäkonttiin varastoidut vaatteet alkavat homehtua. Kontti sai nimittäin kosteutta sisäänsä, kun mönkijä ja Vespa siirrettiin sinne lumineen. Meiltähän tuuli vei pihassa pressuautotallin mennessään ja noille härveleille piti nopeasti järjestää uusi säilytyspaikka. Jos kamppeet eivät ole homeessa ennen kevättä, silloin on edessä suuri kuivatus- ja tuuletusoperaatio.

Ehkä suurinta ihmetystä ihmisissä herättää se, miten voimme asua näin pienissä tiloissa. Itse en koe Matkakotia kovin pieneksi, neliöitä on hieman alle 20. Juuri tänään aamulla lueskelin uusinta Suomen kuvalehteä, jossa on teatterintekijä Juha Hurmeen haastattelu. Mies asuu morsmaikkansa kanssa Pispalassa suunnilleen samankokoisessa kodissa. Säälittäväksi näin vähissä neliöissä asumista voi tietysti sanoa vain siinä tapauksessa, että tutkii ensin asumisen normeja, joiden mukaan 20 neliötä on aivan liian vähän yhdellekin ihmiselle, saati sitten kahdelle. Mutta niin kuin Thaimaassa sovimme, alamme puhua sen puolesta, että asumista ei saisi liian kanssa normittaa. Pitää elää niin kuin puhuu.

Ei kommentteja: