Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 5. tammikuuta 2012

Angry birds

Angry birds -tuotteiden ja ruusulaukkujen
suosiota ei voi nyt olla huomaamatta.
päivis: Suomalaisten väitetään kaipaavan maailmalla ollessaan salmiakkia ja ruisleipää ainakin. Itse en varsinkaan salmiakkia ikävöi. En itse asiassa tiedä ketään, joka ylipäätään hinkuaisi erityisesti salmiakkia. Suomessa kauppojen karkkihyllyjen tarjontakaan ei puhu sen puolesta, että salmiakki olisi millään tavoin ihmisten suosikkimakeinen. Ehkä salmiakki on vain myytti, jota jostain kumman syystä halutaan ylläpitää.

Matkustellessa on aika helppo huomata, mita kulloisessakin maassa turistien oletetaan haluavan hankkia tuomisinaan. Suomessa ollaan hyvillään, jos turistin matkaan lähtee Marimekkoa, Arabiaa tai vaikka Pentikin tuotteita. Ilman Muumi-mukia maasta ei lähestulkoon ole sopivaa poistua. Meillä halutaan näyttää maailmalle, että olemme laatutietoinen design-kansa.

Thaimaassa yhä vähenevässä määrin uskoisin oletuksena olevan, että matkustavaisen on tärkeä löytää itselleen tai tuomisinaan joku feikkituote, kopio Vuittonin laukusta tai Rolexin kellosta. Toki kopiot käyvät edelleen kaupaksi, mutta saattaa olla niin, että turisti arvostaa kopion nimeä enemmän sitä, että saa toimivan tuotteen aitoa edullisemmin. Kopiopuhelinten myyntiin erikoistuneita liikkeitä löytyy Pattayaltakin pilvin pimein, eikä ole mikään ongelma saada suomenkielisellä ohjelmalla varustettua Nokian uutuuspuhelinta pilkkahinnalla. Esimerkiksi.

Tuotteiden kopiointi pitää siis edelleen pintansa. Ehkä kohde vain vaihtuu. Tällä kertaa ei ole voinut välttyä huomaamasta, että Angry birds on täällä kova sana. Varmaan se on sitä muuallakin maailmalla, sillä lintua löytyy niin pehmoleluina, paidan somisteena, laukkujen koristeena, tarroina, kelloina jne. Me, tai erityisesti Jorma Kolumbian-kokemustensa jälkeen, olemme käyttäneet slogania "ostakaa piraattituotteita" ja siksi Niilokin saa tuliaisena Angry birds -pehmolelun. Tiedä sitten miten se saa linnun pyöreistä muodoista otteen alapurentaisella hammasrivistöllään.

Jos jätetään nuo feikkituotteet ja katsellaan vähän muuta tavaratarjontaa, niin ainakin erilaiset puutuotteet pitävät aina vain pintansa. Ranta on aika hyvä näyttelytila tehdä arviota, mikä on milloinkin in. Rahapussit ovat myös taattu tuliaistuote. Kansainvälisten tuotteiden kopioiden tilalle ovat minun arvioni mukaan nyt kiilaamassa enemmänkin paikallisten merkkitavaroiden kopiot. Oletettavasti krogotiilin- tai käärmeennahkaisia lompakoita ja kukkaroita jäljitellään muoviversioina ja hyvinkin näyttävän näköisen tuotteen voi saada noin 2,5 eurolla. Aika moni päätyy myös ostamaan erilaisia kesävaatteita, joille on kovasti käyttöä täällä, mutta joissa ei sitten välttämättä kotimaassa kehtaisikaan kuljeskella.

Enpä tiedä, olisinko osannut kiinnittää huomiota asiaan, ellen olisi jouluaterialle valmistautuessani huomannut, että asukokonaisuudestani puuttuu iltalaukku. Laukunetsinnän ansiosta olen kuitenkin vakuuttunut, että eräs tämän kauden ehdottomista hittituotteista on ruusukoristeinen laukku. Ruusulaukut ovat puhjenneet nuppuun aivan kuin oikea ruusukin. Voi olla, että tulkintani kukan lajikkeesta on vähän sinne päin, mutta moniterälehtisellä kukalla koristeltuja, erikokoisia laukkuja näkyy nyt joka taholla. Kun vielä joulun alla sopivanvärisen- ja mallisen ruusulaukun etsintä oli hieman työlästä, nyt tarjontaa on vaikka millä mitalla. Parhaat laukut olen nähnyt pehmeästä nahasta valmistettuina, halpispaikat myyvät turistin kukkarolle sopivaan hintaan lähes nahalta tuntuvia versioita.

Ei kommentteja: