Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Ruokaa mikrossa

Tällä hassun näköisellä kupilla voi kypsentää kananmunan
mikrossa. Kansi kyllä tahtoo hypätä kypsennyksen aikana
pois paikoiltaan, mutta se ei haittaa tahtia.
päivis: En ole mikään superkokki. Mieluiten laitan ruokaa, joka on yksinkertaista ja helppo valmistaa. Yleensä joudun turvautumaan ohjeisiin, vaikka olisin kokkaillut samat sapuskat moneen kertaan ennenkin. Viimeisin löytöni ja jopa pienoinen innostuksen aiheeni ovat ruoat, joita voi valmistaa mikrossa. Nyt olen käyttänyt nimenomaan aivan tavallista perusmikroa, monipuolisesta, grillaavastakin mikrosta tosin on kokemusta.

Innostukseni saattoi lähteä siitä, kun olin Irmeli Castrénin Nykykeittiön niksit -nimisen kirjan julkistamistilaisuudessa. Siellä rouva C. näytti mihin kaikkeen mikroa voi käyttää. Kahvikakun paistaminenkin mikrossa onnistui. Ja pekonin kypsentäminen. Kirjassa oli myös tapa, miten kananmunan voi paistaa mikrossa. Olin juuri äskettäin hankkinut (pitkään sellaista etsittyäni) astian, jossa kananmunan voi valmistaa mikrossa. Lopputulos tällä kuppimaisella laitteella on paistetun ja keitetyn kananmunan yhdistelmä. Castrénin vinkki on kastella syvän lautasen pohja vedellä ja rikkoa kananmuna siihen. Keltuainenkin pitää rikkoa. Ja sitten vain mikroon noin 60 sekunnin ajaksi kypsymään,

Innostuin myös perunaruoasta, jota muistan joskus kauan sitten tehneeni mikrossa. Kutsun niitä Annan perunoiksi, ehkä bongasinkin muinoin ohjeen sillä nimellä. Maku on aivan erinomainen.

Jorman mielestä näissä blogikirjoituksissa pitää myös profiloida Elämän tähden ry:tä. Koska sillä on tietty tartuntapinta Thaimaahan, tässä on helppo ohje, miten riisi kypsyy vaivatta mikrossa. Tarvitaan korkeareunainen, mikroon sopiva astia. Minulla on lasivuoka. Laitetaan pohjalle riisiä (pari desiä on kai noin neljän hengen annos) ja kaadetaan päälle vettä sen verran, että veden pinta on 2-3 senttiä riisien pinnan yläpuolella. Täydellä teholla ensin 10 minuutin kypsennyt ja sen jälkeen voi vielä kypsentää pari minuuttia, jotta kaikki vesi on imeytynyt. Maustetaan millä lystää, kun riisi on kypsynyt. Tänään lisäsin riisiin reippaasti thai-maustetta ja rusinoita. Tosin rusinat olisi varmaan kannattanut ensin liottaa. Myös ananaspalat sopivat ja jokin kookoksen makuinen lisuke. Esimerkiksi.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suora kopiointi, mutta totta:

Mikroaaltouuni vs. ravintoaineet

Terveydestä puhuessa ei voi ohittaa mikroaaltouunia. Se löytyy nykyään käytännöllisesti katsottuna lähes joka kodista. Ja onhan se kätevä laite, ateria lämpenee hetkessä! Houkutus sen käyttämiseen on suuri. Mikrouuni onkin todennäköisesti monen lapsiperheen pelastus. Kiireen täyttämänä päivänä ei aina jää aikaa perinteiseen ruoanvalmistukseen. Toiset käyttävät mikrouunia lähinnä hätätapauksissa, toisilla taas se on jokapäiväisessä käytössä.

Harva osaa kuitenkaan epäillä millainen terveysriski mikroruuassa piilee. Mikroaaltouunin toiminta perustuu vaihtuvaan sähkömagneettiseen kenttään, jota sähköisesti varautuneet vesimolekyylit seuraavat. Tämä vesimolekyylien liike aiheuttaa ruoan lämpenemisen. Ei kuulosta kauhean kummoiselle - vesimolekyylien liike tuottaa energiaa ja ruoka lämpenee.

Todellisuudessa vesimolekyylien liike mikrouunissa on huimaa. Mikrouuni saa ne värähtelemään miljardeja kertoja sekunnissa. Tämä vimmattu värähtely tekee tuhoa myös vesimolekyylin ympärillä, muuttaen esim. proteiinien rakennetta ja tuhoten valtaosan ruoan vitamiineista, entsyymeistä ja antioksidanteista. Tämä jos mikään kuulostaa tuhoutuneelle ruoalle. Se ei pysty enää tukemaan terveyttämme. Mikrouunissa lämmitetty ruoka on vatsantäytettä eikä ravintoa. Terveydestään huolehtivan ei kannata kuormittaa elimistöään elottomalla ruoalla.

Ravintoaineiden lisäksi myös itse vesi muuttuu mikroaaltouunissa kelvottomaksi. Vesi menettää hienovaraiset elämää tukevat ominaisuutensa, vaikkei veden ulkonäkö muutukaan. On pitkälti juuri näiden veden energioiden ansiota, miksi hyvälaatuista lähdevettä arvostetaan enemmän kuin vesijohtovettä, ja miksi huonekasvit kasvavat paremmin sadevedellä.

Katso dramaattinen testi mikroaaltouunilla! Tutustu myös artikkeliin Mikroaaltouuni – terveysriski/ Terttu Swensk.

Anonyymi kirjoitti...

päivis: Kiitos kommentista, joka sisälsi paljon asiantuntevaa tietoa. Satuin juuri tänään työssäni kirjoittamaan lehtikirjoitusta Päihde- ja mielenterveyspäiviltä. Siihen sisältyi pätkä päivillä puhuneelta Pekka Saurilta, joka totesi, että suomalaiset ovat jo niin korkeasti koulutettuja, että asiantuntijoita riittää joka lähtöön. Ja pärjätäkseen asiantuntijoiden tehtävänä on jakaa aina uutta tietoa. Saurin mielestä kuluttajilta vaaditaan tarkkuutta, että ymmärtävät olla lähtemättä jokaisen uuden tiedon vietäviksi. No, myönnän, että mikroaaltouunin vaaroista on puhuttu niin kauan kuin laitteita on ollut markkinoilla. Tästä puhui myös Castrén kirjanjulkistamistilaisuudessa. Joku lähtee sen tiedon perään, että laite on vaarallinen - toiselle se on näppärä keittiön apuväline. Minulle ruoka toivon mukaan säilyy aina ateriana, oli se sitten mikrossa tai vaikka nuotiolla valmistettu.

Anonyymi kirjoitti...

joo palataan kivikauteen jossa kaikki oli terveellistä ja ihmiset elivät pitkään jopa 40 vuotiaaksi.