Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 5. heinäkuuta 2024

Ollaan äänessä

Toimilupakaudelle 2020-2029 on myönnetty 70 kaupallisen radion FM-ohjelmistotoimilupaa sekä kahdeksan Yleisradion FM-toimilupaa. Säännöllisesti toiminnassa olevia radiokanavia lienee Suomessa tällä hetkellä viitisenkymmentä, joista noin 20 on valtakunnallisia tai osavaltakunnallisia ja loput alueellisia tai paikallisia.

Nykyisin opettelen kuuntelemaan podcasteja. Yksin ja aiemmin Päiviksen kanssa pohdimme myös sellaisen perustamista ja ylläpitämistä. Ostimme laitteet ja taisimme käydä jossain opissa ja saada aikaiseksi koelähtetyksenkin. Jostain syystä Elämän tähden podcastit jäivät vaiheeseen. Joka kyllä on nostanut uudelleen päätään pohtiessani rakentaisinko jotain ja mitä uutta tuhansien blogikirjoitusten ympärille.

Kämmenenkokoisesta älylaitteesta tulee puhelujen, radion, television, videoiden, musiikin, ihmisen puheen ja podcastien lisäksi muutakin ääntä. Aidon ihmisäänen, keinoälyn monotomisen puheen ja muiden automaattisten tekstinkäsittelijöiden ansioista kirjoitettua saa korviinsa monin eri tavoin. Elisakirjalta esimerkiksi olen ostanut useamman äänikirjan, joita mukavaääniset lukijat lukevat. Usein nukahdan äänikirja korvallani. Seuraavana iltana etsin missä kohtaa olen torkkunut muistaen jotain sieltä täältä ja mistä en enää mitään, vaan siirtynyt vallan Nukkumatin valtakuntaan. 

Kun varsinkaan Suomessa ollessani en juuri jaa arkeani ihmisten kanssa, on se muuttanut suhdettani älylaitteen ja radion kautta tulevaan puheääneen, joka laittaa ajattelemaan kuultua hyvinkin toisella tavalla kuin musiikki. Tosin sekin saa monesti kyyneleet silmiini riippumatta ymmärränkö sanoista mitään tai vaikkei niitä edes olisi. 

Nykyisin lukemisen lisäksi kuuntelen esimerkiksi Suomen Kuvalehteä, kuten joitain muitakin lehtiä. Luulen itse asiassa voivani kuunnella kaikkea kirjoitettua, kunhan opettelen lisää "tekstiä puheeksi" ohjelmien käyttöä. Yksin elävän elämässä teknisten laitteiden välittämällä äänellä voi olla merkittävä rooli, josta kaikesta olen hyvin kiitollinen. Huononevasta kuulosta huolimatta äänimaailma on minulle ehkä tärkempi kuin milloinkaan aiemmin.

Viime kesänä Jokilaaksossa oli 2 radiota yötä päivää auki. Toinen tuotti musiikkia nykyisin katottoman, pienen Vihreän huoneen kasveille sekä lähiluonnolle lintuineen ja muine eläimineen. Toinen on lisäämässä viihtyisyyttä saunassa, sen pukuhuoneessa ja suihkussa toilettiloineen. Kolmas on parvivuoteen ylisillä ja neljäs sen alamaailmassa.

Ei kommentteja: