Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 21. kesäkuuta 2024

Juhannus on joka vuosi

Jokilampien juhannus- ja vähän muitakin koivuja. 
Juhannuspäivä oli vuoteen 1954 saakka kiinteällä paikalla 24.6. Se on myös Suomen lipun päivä, jolloin siniristilippu nostetaan salkoon jo juhannusaattona kello 18 ja se saa liehua läpi valoisan yön aina juhannuspäivän iltaan kello 21 saakka. Jokilaaksossa se on salossa aattoaamusta juhannuspäivän iltaan. 

Kristillistä juhannusta vietetään Johannes Kastajan syntymän muistoksi. Kun hän kastoi Jeesuksen osin joki-, osin lähdevedellä Jordanian ja Israelin rajalla, lienee ainut kerta milloin ihminen on asettanut itsensä Vapahtajamme yläpuolelle. Tämän päivän arjessa tämäkin on enemmän toisin. 

Jeesuksen ja Johanneksen syntymäpäivien vietolla oli eroa tasan puoli vuotta, kunnes rahanahneuksissamme siirsimme Jussin viikonloppuun. Samalla tuli pesäero nimipäiviin. Juhani on ollut 1940-luvulta alkaen joka vuosikymmenen suosituin nimi. Toiseksi suosituin on saman nimen alkumuoto Johannes. Heidän nimipäivät ovat edelleen entisessä paikassa muistuttamassa perinteisestä juhannusaatosta. 

Juhannuskokon eli kokkotulien eräs alkuperäinen tarkoitus on ollut pitää pahat henget loitolla. Henkiä on peloteltu myös meluamalla. Vastaavia tulia on poltettu myös talvipäivänseisauksen aikoihin. Ilmeisesti uskottiin, että näinä taianomaisina aikoina, kun auringon liike näyttää pysähtyvän vähäksi aikaa ääripäähänsä, tulevat henkiolennot levottomiksi ja lähtevät liikkeelle.

Jokilaakson juhlapaikka odottaa kokon sytyttäjää ja makkaran paistajaa. 
Omia juhannustapoja on Jokilaakson minikokko. Niin pieni, että siinä voi paistaa myös juhannusmakkaran tai pari. Kun kokko on betonialustalla ja -laidoilla, voin polttaa sen, vaikka olisi kokonpolttokieltokin kuivuuden vuoksi. 

Monena vuonna kiersin Päiviksen kanssa osa-avoauto Smartillamme Tuusulanjärven. Tänä iltana teen sen toisen kerran hopeanharmaan, vanha rouva Avensiksen kanssa pysähtyillen siellä täällä. Keskikesän juhlaa vietetäänkin  vaihtelevasti monessakin paikassa Tuusulassa ja Järvenpäässä järviveden äärellä. On ollut Gustavelundin, Krapin, Vanhankylänniemen, Rantapuiston ja Kirkkorannan juhannusjuhlia sekä muita pienempiä enemmän yksityisempiä. Rusutjärvenkin rannalla on usein vietetty juhannusta kokkoineen.

Ehkä kierrän tällä kertaa molemmat kotikuntani järvet ja jalkaudun ajelullani parilla Tuusulanjärven kauniilla paikoilla, länsipuolen Sarvikallion lunnonsuojelualueella ja itäpuolen Fjällbon puistossa. Juhannusyön uinnin taidan toteuttaa Jokilaakson elävien juhannuskoivujen katveessa. Nyt aamu-uinnilla kuuden maissa oli ilma alle 10 ja vesi yli 20 asteista. 

Ei kommentteja: