Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 22. maaliskuuta 2024

Tasavaltamme presidentti

Radion Novan aamussa juontajat pohtivat tärkeitä asioita. Kuten, että miksi monet aamuohjelmat alkavat kello kuusi? Mikseivät ne voi alkaa esimerkiksi 6.14 ja päättyä kakskyt yli kymmenen? 

Elämäni ensimmäisessä työpaikassa Wiiman linja-autokoritehtaalla, talonmies Nybergin apulaisena jonotimme kellokortin leimaamista 60 vuotta sitten viittä minuuttia vaille iltapäiväneljää. Mutta tasan kello 16 alkoi leimaaminen, sillä liian aikainen leimaus näkyi puolitoista senttiä kapeassa tilinauhassa ja myös "voipaperisessa" tilipussissa. Tosin joku osasi painaa kahvaa niin, että kellokorttiin tuli pelkkä reikä ilman leimaa. Sitä en tullut koskaan kysyneeksi mihin hän käytti työnantajalta varastaman viisiminuuttisen. 

Tänä aamuna varhain, 5.49 huomasin myös presidenttimme ylläpitävän sosiaalisessa mediassa Facebook-sivuja. Tuntui mukavalta, koska aion oppia pitämään valtakuntamme päämiehestä. Veikkaan hänen myös istuvan valtaistuimella ja virkanojatuolissa kauemmin kuin kuusi vuotta. 

Luin sivuilta sen hetkiset kaikki noin sata kommenttia hänen kysyessä kansalaisten mielipidettä kuvankaappauksen kysymykseen. Vastasin tovin pohdittuani: "Yllättävän harva piti tärkeänä, että kaikista meistä pidetään huolta. Meilahden sydänvalvomossa infarktin saaneena sen käsitin. Puhdas ilma ja luonto lähellä joka paikassa on tärkeä mielenrauhan ammennusastia. Demokratian tuoma turvallisuus on tärkeä sekin, joskin luottamus siihen rapautuu tällä hetkellä."

Toivon, että olemme saaneet tai hän kasvaa koko kansan presidentiksi, jollainen saman puolueen Sauli Niinistö ehdottomasti oli. Sanotaan yhteisön tai kansan voivan juuri niin kehnosti kuin sen huonoimmin voiva jäsen. Näinhän se lienee, joskaan laput silmillä kulkeva, oman totuutensa vanki ei sitä aina huomaa.

Kreikkalaisen laivanvarustajan Aristoteles Onasiksen 37-vuotiaana kuollut tytär Christina sanoi kerran naistenlehtien palstoilla, että kukaan ihminen ei ole itkenyt Cadillacissa enempää kuin hän. Ihmisellä voi olla kaikki mitä rahalla saa, mutta silti puuttuu jotain olennaista, jonka käsittämisessä auttaa huomata ja ennen kaikkea arvostaa sitä kaikkea mitä itsellä on.

Presidenttimme tietää ja on kokenut liituraita- ja hienohelmakansan ilot ja surut. Kansan syviin riveihin tutustumista toivon. Että hän kokisi sydämessään kuinka yksinäisyydessä tai yksinhuoltajana pärjää 1000 eurolla kuukaudessa. On sitten kannettavana sairauksien tai muiden murheiden taakkaa tai ei. Sinulle herra presidentti Aleksander Stubb, joka et tätä koskaan lue, toivon koko kansan huomioimista, viisautta ja ylämäkien lisäksi myös myötämäkiä elämäsi maratonille. 

Ei kommentteja: