Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 1. maaliskuuta 2024

Joskus olen kuin veneestä pudonnut eno tai kala kuivalla maalla

Otsikon ensimmäinen lausahdus tai toteamus lienee syntynyt aiemmin, mutta vakiintui 70-luvulla, kun lehdessä (HS, v. 1972) uutisoitiin: "Lyönyt veneessä enoaan melalla päähän, kun tämä ei todistajan mukaan ollut ottanut tarpeeksi kiljua. Vene kaatui ja eno hukkui."

Mutta veneestä voi pudota muutenkin. Eräällä somefoorumilla kysyttiin: "Mitkä on tähtikuvioiden tähtien esim Otavan tähtien välimatkat toisistaan? Miten ne voisi laskea?"

Hän sai muun muassa seuraavan vastauksen: "Otat tähtien a ja b rektaskension, deklinaation ja etäisyyden maapallosta. Teet koordinaatistonmuutoksen kummallekin tähdelle pallosta suorakulmaiseen.

X = e * cos(r) * cos(d)

Y = e * sin(r) * cos(d)

Z = e * sin(d), 

jossa e on etäisyys, r rektaskensio ja d deklinaatio.

Siitä saat sitten tähtien keskenäisen etäisyyden ottamalla neliöjuuren koordinaattien erotuksien neliöiden summasta, eli sqrt((X2 - X1)^2 + (Y2 - Y1)^2 + (Z2 - Z1)^2)." En ymmärtänyt vastauksesta mitään 🤔😅. 

Mutta voiko kala oppia uimaan kuivalla maalla?

Seurakuntalainen.fi julkaisussa Hellevi Pouta kirjoitti aikoinaan otsikolla Kuin kala kuivalla maalla, että "Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen vierastaa sitä maailmaa, johon hänen pitäisi eduskunnassa sulautua. Teuvo Hakkaraisella on mustat housut, joissa ei ole kulmaprässiä, ja valkoinen paita, joka on tukevampaa kangasta kuin kauluspaidat. On perjantai, ja hän tarkistelee vaivihkaa miten pääsee illaksi kotiin Viitasaarelle. Nopeasti tulee sellainen tunne, että Hakkarainen on eduskuntatalossa kuin kala kuivalla maalla. Hän on mies miljöössä, jossa happi ei oikein kulje. Hän ei ole eksyksissä, mutta liian kaukana omistaan."

Nyt mies tekee työtään Euroopan parlamentissa Brysselissä ja Strasbourgissa vielä kauempana omistaan ja matka kotiin on entistäkin pitempi. Mutta ehkä hän on oppinut elämään kalaa paremmin kuivalla maalla, joka sekin on vähän aikaa mahdollista. Tutkijat nimittäin kuvasivat kiipeileväksi ahveneksi nimettyä kalalajia Australian koillisosissa, joka pystyy elämään kuivalla maalla jopa kuuden päivän ajan erikoisten elintensä vuoksi. Niiden avulla kala voi hengittää myös ollessaan poissa vedestä.

Aasinsiltoja myöten kala termi on hyvinkin sopiva Teuvolle, sillä pahansuovat tai kateelliset ovat sanoneet häntä kännikalaksikin. Itse en tähän joukkoon kuulu, sillä nykyinen parlamentaarikko on saanut elämässään paljon aikaiseksi. Ehkä vain yhdessä asiassa kuljemme rintarinnan, sillä olemme uskossamme yhtä haparoivia. 

Kaukana Thaimaassa koettuna Hakkarainen on kotiutunut hyvin Euroopan valtaapitävien saleihin ja joukkoihin. Ja ui joukossa kuin kala vedessä, sillä mies ilmoitti hakevansa Suomen kansalta jatkopestiä. Ehkä hän on ollut omiensa joukossa väärin tai väärään suuntaan kallellaan, sillä Persujen puoluesihteeri ilmoitti, että meidän joukossa Hakkarainen ei jatkopaikkaa hae. Istuvan edustajan kampitus ilman suurta möhläystä on kova linjaus Persuilta, joka on näyttäytynyt kansan syvien rivien puolueena. Mutta ehkä Teuvossa tai tavoissa on jotain sellaista uuden ajan Toni Halmetta, jota en tiedä. Tai ehkä puheenjohtaja Riikka Purralle hoveineen on noussut valtioneuvosto hattuun vähän samoin kuin Pekka Vennamolle ja Timo Soinille. Jos Hakkarainen kuitenkin väylän löytää itselleen ja viime vaalien 29083  äänestäjälle, on minulla hänelle vaalislogan valmiina: "Teuvo – vastarannan kiiski".

Itseni ei tarvitse mennä edes Itäkeskukseen pudotakseni teiniveneestä, jos siihen ylipäätään pääsen, sillä nuorisoslangi elää ja muuttuu. Yksi sana on tänään in ja hetken päästä jo aivan out. Kas tässä, lue ja kysy sen jälkeen itseltäsi asuuko sinussa sisäinen teini vai kuulutko jo entinen nuori ‑kategoriaan:

atm = tällä hetkellä (lyhenne englanninkielisistä sanoista at the moment), esim. “Mis oot atm?”

bae = kaikista rakkain henkilö, käytetään esim. poika- tai tyttöystävästä, rakas/kulta (before anyone else)

brb = palaan pian (be right back)

buli = iso tai kova juttu

flexata, fleksata = mahtailla, ylpeillä

goals = toive/haave

Idc = en välitä (I don’t care)

Idk = en tiedä (I don’t know)

käty = kämppä tyhjänä

lit = todella mahtava, siisti

lmao = nauraa niin, että pylly repeää, eli viittaa todella hauskaan juttuun (laughing my ass off)

Mitä sä oikein sepaat? = Mitä sä oikein selität?

mp = mielipide

mäijä = meidän äijä, hyvä tyyppi

noob, nuubi = aloittelija (newbie)

nälä = lyhenne sanoista no äläpä

rektata = voittaa ylivoimaisesti, murskata (wreck)

servata = vetää toinen sanattomaksi omalla sanomisella (served), laittaa jauhot suuhun

sup = Mitä kuuluu? (What’s up?)

swag = cool, itsevarma

wörtti = vaivannäön arvoinen (worth it).

Ei kommentteja: