Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

Onko aina salametsästyskausi?

Aikoinaan perin vanhempieni rakentamasta synnyinkodistani Hyrylän Haukkaniemessä 1/3 ja ostin lähisuvulta loput. Vuosien kuluttua vaihdoin sen kaiken Tuusulanjoen varrelta 8 hehtaarin suojättömaahan, jossa itseni lisäksi kukaan muu ei nähnyt mitään järkeä. Paitsi verottaja, joka teki vaihtokaupan vuoksi minusta pienviljelijän 🤣. Nimettömästä tiestä syntyi Soiniityntie sekä myöhemmin sen ympärille luonnonsuojelualue, jonka keskellä asun Merikonttikodissa.

Estääkseni, ettei kukaan innostuisi jälkeeni pistämään aluetta niin sanotusti lihoiksi, lahjoitin Jokilaakson pienelle Elämän tähden yhdistykselle, jonka tehtävä on elämän suojeleminen ja elämänlaadun parantaminen. Alueella ei ole aikanani saanut esimerkiksi metsästää eikä juuri kalastaakaan, jota nykyisin turvaa myös luonnonsuojelulaki.

Koska olen kaikkiruokainen, olen tasapainoillut kuinka suhtautua metsästykseen, jota harjoitetaan ja varsinkin harrastetaan monesta syystä myös laista piittaamatta. Ilman eläin- tai oikeastaan luontorakkauttakin itseltäni ei irtoa sympatioita millekään sellaisella, jossa osa huvitusta on eläinten ahtaasti pitäminen, kidutus tai tappaminen. Olkoon kyseessä broilerikanala, häkkilintu, delfinaario, härkätaistelu, kukkotappelu, metsästys tai mikä tahansa vastaava.

Toissapäivänä sai päätöksensä yhden suomalaisen häpeäpilkun poliisitutkinta, jonka johdosta innostuin hieman penkomaan mitä kaikkea metsästystä harrastavat, "uljaat ihmissoturit" tekevät tappamisen vimmoissaan. 

Tässä pari pintaraapaisua ongelmasta, joka varsinkin isossa maailmassa uhkaa hävittää jopa eläinlajeja sukupuuttoon. Silti ei ole oikein eikä kohtuullista leimata tai mustamaalata koko metsästäjien joukkoa, vaikka aiheellinen kysymys onkin, salametsästävätkö muutkin? 

Salametsästys tarkoittaa luvatonta ja laitonta metsästystä, joka tapahtuu kiellettynä aikana tai kohdistuu metsästykseltä rauhoitettuun eläimeen tai tapahtuu alueella, jossa metsästäjällä ei ole metsästysoikeutta. Myös sallitulla alueella ja ajalla tapahtuva luvalliseen lajiin kohdistettu kiellettyä ansapyyntiä kutsutaan salametsästykseksi. Lisäksi laillisen metsästyksen yhteydessä tapahtuvaa lain näkökulmasta kielletyn saaliin tavoittelua sanotaan salametsästykseksi.

Salametsästyksen yhteydessä tapahtuvaa saaliin kaatamista, ampumista kutsutaan salakaadoksi ja vastaavasti kaatajaa, ampujaa salametsästäjäksi tai salakaatajaksi. Salametsästysrikokset jäävät Suomessa lähes aina tutkimatta. Lisäksi kiinnijääneiden rangaistukset ovat olleet poikkeuksetta erittäin lieviä.

Itä-Suomen poliisi kertoi eilen Operaatio Savukukosta eli Pohjois-Savossa tapahtuneesta laajasta metsästysrikoskokonaisuudesta, epäillyistä tekijöistä ja tekotavoista. Kyse on rikosepäilyistä, jotka kohdistuvat Lapinlahdella vuosina 2019–2023 tapahtuneisiin tekoihin. Poliisin mukaan epäiltynä on runsaat 30 henkilöä, joita epäillään muun muassa törkeistä metsästysrikoksista, metsästysrikoksista, törkeistä laittoman saaliin kätkemisistä sekä luonnonsuojelu- ja ampuma-aserikoksista.

Epäilyjen mukaan Lapinlahdella metsästettiin ja ammuttiin laittomasti suuri määrä eläimiä. Tapettujen joukossa on esimerkiksi ilveksiä, ahmoja, susia ja luonnonsuojelulailla rauhoitettuja lintuja kuten joutsenia. Poliisi epäilee, että metsästäjät olisivat yrittäneet kaataa laittomasti myös karhun. Viimeisin epäilty rikos tapahtui vuoden 2023 maaliskuussa, kun lapinlahtelainen mies ampui kolme ilvestä.

Myös Lapissa on viime talven ja kevään aikana tullut esille poikkeuksellisen paljon suurpetoihin kohdistuneita salametsästysepäilyjä. Kohteina ovat olleet susi, ahma ja ilves.

"Alkuvuodelta syyttäjälle on menossa jo useampi juttu, eli tapahtumia on saatu selvitettyä", sanoo komisario Risto Määttä Inarin poliisiasemalta. Poliisi, rajavartiosto ja Metsähallitus toteuttivat keväthangilla toisen kerran laajan valvontaiskun, jolla selvitettiin salametsästystä Lapin kairoilla. Vuosi sitten tehdyssä iskussa paljastui useita salametsästystapauksia, joita saatiin tuomiolle asti. Määtän mukaan oli epäilyjä, että kyseessä oli laajemmin suunniteltua toimintaa kuin yksittäisten henkilöiden tekosia.

Pohjoisessa salametsästykseen liittyy myös voimakas yhteisön suojelevuus. Vaikka tekijät tiedetään, heistä ei puhuta. Tuomiolle asti pääsemiseen tarvitaan hyvä näyttö, ja se jää usein puuttumaan.

Ei kommentteja: