Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 11. heinäkuuta 2022

Yhteisönormit

Vuoden 2019 lopulla Facebookilla oli 2,5 miljardia aktiivista käyttäjää kuukaudessa ja sen käyttöliittymä on saatavilla yli sadalla eri kielellä. Suomessa aktiivisia Facebooktilejä on yli 2 miljoonaa. Aikamoinen määrä pidettäväksi edes jollain lailla ruodussa. Olisikin mukava tietää kuinka suuri lauma automaatteja ja eläviä ihmisiä pitää meitä maailmanlaajuisesti tai edes Suomessa, jos ei herran, niin Facen nuhteessa. 

Itsellekin on joskus käynyt niin, että ylläpito on poistanut jonkun julkaisuni. Kerran otin Thaimaassa kuvan vesisaavissa leikkivästä lapsesta ja julkaisin sen vanhempien toivomuksesta. He näyttelivät ympäriinsä kuvaa ylpeänä ja iloitsivat. Niin minäkin, mutteivät Facen sensuurin vartijat. Jälkeenpäin sen ymmärsin, vaikken hyväksykään kuinka suuri valta voi olla jollakin oletetulla pervolla tai pedofiililla, joka kykenee sulkemaan miljoonien suut ja harmittoman julkaisun. 

Facebookissa ihmiset esiintyvät lähtökohtaisesti oikealla nimellään. Käyttö alkaa lähettämällä kuva itsestään ja ajan myötä keräämällä lista kavereista. Kuvaa ei ole pakko lisätä. Jokaisen kaverin täytyy hyväksyä lähetetty kaveripyyntö, minkä jälkeen molemmat osapuolet ilmestyvät toistensa listalle.

Sivusto tarjoaa useita tapoja kertoa kuulumisistaan ja kokemuksistaan. Jokaisella on oma aikajana (aikaisemmin seinä), johon kaverit voivat kirjoittaa viestejä ja jossa voi kertoa omia tapahtumia status- eli tilapäivityksissä. Facebookin etusivu näyttää uutisvirran, joka toimii yhteenvetona uusimmista tapahtumista. Käytössä on myös yksinkertainen chat, jossa voi keskustella reaaliaikaisesti.

Välillä harmittelen, kun joku yrittää saada jollakin palstalla apua mieltään askarruttavaan ongelmaan. Joskus jo ensimmäinen vastaus on toisten mieliä elämäntyönään pahoittajalta, joka purkaa omaa surkeaa oloaan kirjoittamalla asiaan kuulumatonta tai muuta alamittaista. Silloin tällöin tapaankin livenä tai virtuaalisesti ihmisiä, jotka juuri tästä syystä eivät halua olla Facebookissa.

Oma lukunsa ovat minunkin kavereina sivujeni hiljaiset, jotka vain seuraavat, mutta eivät koskaan kirjoita mitään tai julkaise muutakaan. Sekin on joillekin liikaa ja he ilmoittavat poistavansa kaikki Facekaverit, jotka eivät reagoi pyyntöön tai viestiin halutulla tavalla.

Silloin ajattelen, että onpa ahdasta, koska me tai melkein jokainen haluamme kuulua johonkin, vaikka kaikki eivät pidä siitä mitään elämää. Itselläni on ehkä 3500 kaveria Facessa, joista isoa osaa en tunne kuin somessa. Mutta lähes poikkeuksetta kukin heistä vastaa, jos kysyn heidän sivuillaan ja kielellään mitä kuuluu tai jotain muuta.

Ei kommentteja: