Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 1. maaliskuuta 2022

Tonttujen ja henkien maailmat

Suomessa varsinkin maalaistalojen monilla rakennuksilla on omat suojelijatonttunsa tai haltijansa, kuten kotitonttu, saunatonttu, myllytonttu, riihitonttu, aittatonttu, navettatonttu ja tallitonttu. 1800-luvulta alkaen on ollut myös joulutonttuja, jotka asuvat Korvatunturilla.

Varsinkin joulun alla tontut ilmestyvät tarkkailemaan lasten leikkejä ja kaikkien elämää muutenkin. Aikuiset varoittelevat lapsia ja lapset aikuisia, että pitää olla kiltti, sillä tontut raportoivat kaikesta joulupukille. Vaarana on, että pukki ei tule jouluaattona lainkaan tai tuo lahjojen sijaan vain risukimpun. 

Tontut yleensäkin on kuvattu hyväntahtoisiksi olennoiksi, jotka pitävät huolta talon tai muiden rakennusten hyvinvoinnista. Ne vaativat kuitenkin ihmisiltä rauhallista asumista ja kunnioittavaa käytöstä. Loukattuna tonttu saattoi äityä pahanilkiseksi ja vaaralliseksi, minkä vuoksi se pyritään pitämään hyvällä tuulella. Talossa tai saunassa tapahtuneet onnettomuudet sälytettiin usein vihastuneen tontun kontolle.

Henget vastaavasti tuovat thaimaalaisille turvallisuuden tunteen. Yhdysvalloissa asuva kirjailija Pitchaya Sudbanthad muistelee Newsweekille lapsuuttaan Thaimaassa. Opin, ettei henkien talojen lähelle saa mennä eikä niitä tule koskea, sillä henget asuvat siellä. Monet uskovatkin, että tyytyväisinä pidetyt henget pitävät pahantahtoiset kummitukset ja ihmiset loitolla.

Sudbanthadin mukaan tämän isoäidillä oli tapana pyytää henkiä pitämään huolta talosta silloin, kun perhe lähti lomalle. Hengiltä pyydettiin apua myös kadonneiden tavaroiden löytämisessä. Länsimaisesta näkökulmasta lahjat voivat herättää ihmetystä ja tuntua jopa ruoan haaskaukselta. Thaimaalaisille henkimaailma on kuitenkin erittäin tärkeä. Bangkok Postin mukaan kansantarut ja animismi liittyvät Thaimaassa oleellisesti buddhismiin.

Kun paikalliset kävelevät henkien talon ohi, he saattavat painaa kätensä yhteen ja tehdä perinteisen wai-tervehdyksen kumartamalla kevyesti päätään. Tämä on kunnianosoitus henkiä kohtaan. Näin tehdään erityisesti isommilla henkien taloilla, jotka on asetettu yleiselle paikalle lähes pyhätöksi. Moni turisti saattaa ihmetellä, mitä henkien taloon asetellulle ruoalle oikein tapahtuu ja kuinka kauan sen annetaan olla paikoillaan. Osa lahjuksista päätyy varmasti lintujen sekä katukissojen ja -koirien suihin.

Ei kommentteja: