Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 15. helmikuuta 2020

Tappamisen vimma

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6584327f-e9fa-4fb8-9692-4f14c38043bc

Olen aikoinaan opetellut metsästämistä ja ennen sitä tappanut paljonkin muun muassa pikkulintuja ilmakiväärillä. Jolla ei olisi saanut ampua eläimiä lainkaan, koska se jätti ne liian usein kitumaan.

Jälkeenpäinkin ajateltuna, pitkälti yli puolivuosisataa myöhemmin en vieläkään ymmärrä mistä minuun tuli tämä tappamisen vimma. Joka tapauksessa nykyisin häpeän sitä.

Jossain vaiheessa katselin koiran silmieni eteen tapettavaksi ajamaa, kuollutta jänistä. Taatusti viatonta kasvissyöjää, joka ei edes luonnon tasapainoa mihinkään suuntaan järkytä.

Ymmärsin, että jos nautin tai haen nautintoa eläinten tappamisesta, on minussa paljon siltä(kin) osin vialla.

Käsitän metsästämisen silloin, kun ihmisen tarvitsee tappaa eläimiä syödäkseen. Luonto on muuten iät ja ajat hoitanut itse omat säätönsä, ellei ihminen ole pakkaa sekoittanut. Nyt ihminen viisaudessaan korjailee omia virheitään poistamalla niiden seurauksia.

Onkin jotenkin ajatuksia herättävää katsella Inarinjärven jäällä, kuinka meri- tai maakotkasta on tullut ihmiseltä jätteitä kärkkyvä haaskalintu. Joka odottaa muutaman kymmenen metrin päässä mitä kaloja kalamies jättää jäälle kitumaan.

Vaikka kasvissyöjä tai -syönti ei minulta saa puhtaita papereita sekään, on siinä jotain ylevää. Olisin hyvilläni, jos pystyisin elämään niin, että yhdenkään eläimen ei tarvitsisi kuolla ruokatottumusteni vuoksi.

Blogini alun linkin takana oleva juttu eläinten tappamiskilpailuista saa minut surulliseksi ja pohtimaan jälleen kerran mitä minulle tarkoittaa ihmisyys ja inhimillisyys.

Ajattelen ihmisiä, meitä kaikkia, joille ei mikään tunnu riittävän. Ei mahdu metsään eläimet eikä mahdu tien pientareelle lupiinit eikä pallon toiselle puolelle turistit. Vaan meidän pitää säätää kaikkea mitä suinkin keksimme.

Some on oiva esimerkki siitä. Kun joku kysyy hyvinkin asiallisesti mistä voisi saada Thaimaassa lihapullia tai nakkikastiketta, parahtaa joku kotimaassaan ja haukkuu kysyjän lähes kymmenentuhannen kilometrin päähän Suomiruuan etsimisestä. Ikään kuin etsijä söisi säätäjän pöydästä tai peräti lautaselta.
 
Tai eilen, kun joku laittoi Jomtien Pattaya Beach ryhmään asialliset ohjeet kuinka tulla linja-autolla lentokentältä Pattayalle. Ja esitti toiveen, että keskusteluun ei sekoitettaisi taksia eikä muita matkustustapoja. Niin lähes ensimmäinen kommentti oli, että "TAXI" 🤣🤣🤣.

Ei kommentteja: