Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 9. elokuuta 2019

Karvalehti vai (Kanadan) vesirutto?

Jokilaaksossa lampineen ja muine luontoineen riittää puuhaa sopivalla tavalla. Siis siten, että juuri mitään ei ole pakko tehdä, vaan kaikki saavat elää ja kuolla vaikka vuositolkulla kuten tykkäävät.

Joku saa usein mielenkiintoni heräämään ja innostun hankkimaan lisätietoa. Nyt sen sai aikaan Jokilammessa elävä ja lisääntyvä upokaskasvi. Mielenkiintoinen siksikin, että se tosiaan elää vedessä ilman juuria.

Mutta onko kyseessä karvalehti vai (Kanadan) vesirutto, siitä ei minulla ole vielä varmaa tietoa. Uusi tuttavuus minulle joka tapauksessa on kasvi, joka liikkuu paikasta toiseen. Lieköhän meritähtikin sellainen?

Kun Merikonttikodin maisemissa saavat kaikki elää taustastaan riippumatta, on siellä myös tappotuomion saaneita lupiinista palsamiin ja niin edelleen. Kaikkien elämää seuraan ilman tappovälineitä, sillä luotan, että luonto hoitaa melkein aina hommansa ilman ihmisen sähläystä.

Usein innostun etsimään jostakin eläjästä myönteisiä tai hyötypuolia. Ja olen siinä monesti onnistunutkin, joskin paljon on yhä ja aina hakusassa. Kuten esimerkiksi punkin hyödyt. Kun niitä etsin, löysin sen sijaan tiedon, että kyykäärme syö kesässä 200 punkkia. Voiko sen laskea hyödyksi? Että on käärmeen ruokaa?

Mutta entäpä nämä upokaslajit? Joista toisen lasketaan olevan kantaväestöä ja toisen tulokaslaji.

Rehevissä vesissä esimerkiksi karvalehti toimii tehokkaana vesien puhdistaja sitoessaan ja myös hajottaessaan eliökunnalle haitallisia kemikaaleja.

Netistä löysin paljon tietoa näistä kasveista, enkä niitä ryhdy toistamaan. Tällä hetkellä ajattelen, että eläkööt nämäkin, ovat sitten mamuja tai kantasuomalaisia.

Pidän homman lammessa siten hanskassa, että uimapaikka säilyy kelvollisena. Hankin tarvittaessa jonkun "upokaslajityökalun" uimapaikkaamme varten.

Oli syy mikä tahansa, on Jokilammen vesi, joka siis on Tuusulanjoen vettä, ajoittain kirkkaampaa kuin koskaan. Näkösyvyys on helposti puolitoista metriä. Siitä minä pidän.

Näistä kuvien kasveista ottaisin mielelläni koettua tietoa vastaan.

Ei kommentteja: