Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 6. heinäkuuta 2019

Yhteiset asiamme

Jormas: Iso osa yhteisistä asioistamme hoidetaan siten, että ylimmät vallankäyttäjät ja pomot valitsemme itse.  Sitä sanotaan politiikaksi.

Lähes kaikki valinnat haluamne tehdä puolueiden listoillta päättäjiksi pyrkivistä. Joita onkin vaaleissa tuhansia.

Puolueiden vuoksi yhteisten asioiden hoitamisesta tulee puoluepolitiikkaa. Ja tunkua laittamaan valtakunnan asioita kuntoon on aina ollut.

Kun vastaavasti kuntiemme päättäjiä valitaan, on monessa kunnassa merkittävässä määrin myös puolueiden ulkopuolelta tulevia kunnanvaltuutettuja.

Mutta eduskuntaan ei ole tainnut koko sen historian aikana päästä kuin yksi henkilö suoraan ensimmäisellä kerralle ilman puolueen asettamaa listaa.

Muutakin merkillistä eduskuntatalolla on. Sen ymmärrän, että teräaseet ynnä pyssyt ja muut vastaavat välineen jäävät vahtimestareiden ja vartijoiden huostaan, kun taloon astutaan sisään.

Sitä sen sijaan en ole koskaan käsittänyt, kun opposition mielestä järjenvalo, jota ennen vaaleja oli jokaisella yllin kyllin, ei enää valinttojen jälkeen seuraakaan valtioneuvoston ovesta hallituksen mukana. Sillä ei ole merkitystä ketkä valioneuvoston ovesta seuraavat neljä vuotta kulkevat.  Vaan kaikki viisaus jää opposition kanssa ovien ulkopuolelle. Ikäänkuin järki laitettaisiin teräaseiden kanssa samaan laatikkoon. Vahtimestaritko tämänkin kerää?

Alati oppositiossa pesivä järjen valo purkautuu sitten isossa salissa joskus niin pontevasti, että sieltä joku kansan valitsema edustaja jouduttu kantamaan ulos jäähyllekin.

Onkin vallan harvinaista, että kaikki 200 kansanedustajaa olisivat yhtä  mieltä ajaessaan milloin mitäkin asiaa koko kansan parhaaksi. Ylipäätään koskaan. Vähiten oikeassa on vaalikarja, jota tarvitaan vaaliuurnilla neljän vuoden välein.

Mutta mitä minä tästä kitisemään. Sillä tiedän, että valtakunnan asiat olisivat vielä surkeammalla tolalla, jos Arkadianmäellä istuisi 200 Jorma Soinia. Ja koska luulen muitakin äänestäjiä yhtä tyhmiksi kanssani, en voikaan käsittää miksi äänestäisin sellaista, joka ajattelee samalla lailla kanssani.

Ei kommentteja: