Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 19. kesäkuuta 2018

Sukututkimusta maakunta-arkistossa

päivis: Tänään kävin Jyväskylän maakunta-arkistossa ajatuksena selvittää äitini puolen isovanhempien tietoja. Kovin pitkälle en päässyt. Löysin vain kirkonkirjoista äidinäidin tiedot syntyneiden luettelosta. Löytyi tietysti myös äidinäidin isän ja äidin nimet. Jostain syystä nimet eivät ole edes tarinoiden kautta jääneet mieleeni.

Netti on nykyään melko oiva tapa tehdä sukututkimusta. Silti yleensä aina kehotetaan tarkistamaan asioiden todenperäisyys kirkonkirjoista. Minua netti ei edes olisi auttanut, sillä äidinäidin syntymästä on vasta vähän yli sata vuotta. Siksi tietoja ei vielä ole löydettävissä netistä, vaikka ne hyvinkin jo siellä voisivat olla. Luulen, että rajan takaisen Karjalan kirkonkirjojen tallennustilanne on paljon parempi. Mutta äidin puoleisia sukujuuri selvittääkseni pitääkin tutkia keskisuomalaisten seurakuntien kirkonkirjoja.

En ollut varma, saanko mikrofilmit käyttööni heti vai pitääkö ne tilata etukäteen. Jyväskylässä ne ainakin löytyivät suoraan hyllyiltä, joten asian äärelle pääsi samantien.

Mikrofilmikorttien käyttötaitoni näkyi olevan vähän ruosteessa. Näin päättelin, kun olin saanut siistin kansiollisen kirkonkirjoista kuvattua aineistoa. Meni jonkin aikaa, että löysin oikean mikrokortin ja sieltä Anna-mummuni syntymä- ja kastetiedot. Sen pitemmälle en sitten päässytkään.

Kirkonkirjoihin merkittiin entisaikaan aika tarkasti lapsen isän ammatti ja paikka, jossa perhe asui. Tässä tapauksessa isä-Emilin lisäksi mainittiin Marja-niminen äiti ja koti, joka heillä tuolloin, vuonna 1906, sijaitsi jossain Jyväskylän Kankaan tehtaan alueella. Vanhempien syntymäaikoja kirkonkirjat eivät tuossa kohtaa kerro. Löysin vain tiedon, että Emil on ollut 31-vuotias ja Marja 25-vuotias. Ja sehän ei ainakaan vielä tällä kertaa auttanut minua yhtään eteenpäin. Vai pitäisikö sanoa, että taaksepäin.
Tuntuu mukavalta katsella kauniilla käsialalla kirjoitettuja tietoja oman
isovanhemman syntymästä, vanhemmista ja kummeista.
Yritin haarukoida, milloin Emil ja Marja ehkä olisivat menneet vihille, mutta tietoa siitä en löytänyt. Mutta en myöskään löytänyt Emilin syntymä- ja kastetietoja, vaikka hänen syntymävuotensa suunnilleen pystyinkin laskemaan. Ennen kuin palaan arkistoon, pitää katsoa, löytyisivätkö hänen syntymävuotensa kortit jo netistä. Anna-mummun äidin tietoja en edes alkanut penkoa, sillä hänen tyttönimestään ja syntymäkotipaikastaan minulla ei ole täyttä varmuutta. Kovasti toivon, että pääsisin jollain tavalla myös niiden jäljille. Omaa osaamistani edistääkseni liityin tänään yhteen Facebookin-sukututkimusryhmistä.

2 kommenttia:

terttu kirjoitti...

Kela-kortit Emilistä ja ehkä Marjastakin voisi olla olemassa jopa netissä. Oletko löytänyt perukirjoja kenestäkään?

Ritva Sampio kirjoitti...

Jyväskylässä on kyllä mukava käydä (asun täällä), mutta tieto löytyy myös verkosta, SSHY:n jäsensivuilta, tässä linkki Annan vanhempien tietoihin: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=24932&pnum=181

Kannattaa liittyä Suomen Sukuhistorialliseen yhdistykseen (SSHY), jäsenille löytyy sieltä paljon tietoja. www.sukuhistoria.org

Tervetuloa SukuStartti-webinaariin syyskuussa. Tässä linkki: http://snellman-kesayliopisto.mobie.fi/…/188/article-30875

Terveisin,

Ritva Sampio