Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Rikos, sovitus, rangaistus ja anteeksiantaminen, osa 1

jormas: Jokaisella on liukuva omatunto, sovellettu rehellisyys tai valikoiva lainkuuliaisuus. Itselläni on nuo kaikki ominaisuudet. Pääosin olen ylpeä niistä, joten parannusta ei ole luvassa. Kuka ei itsestään löydä mitään mainituista, ei ole rehellinen edes itselleen. Kasvopeilikin saattaa olla Linnanmäen naurutalosta tai vastaavasta, jonka kaikki peilit olivat totuutta vääristäviä. Tekivät lihavasta laihan, totisesta hymyilevän ja niin edelleen.

Lait ja asetukset järjestäytyneeseen yhteiskuntaan ovat pääosin säätäneet itse valitsemamme asioiden hoitajat. Joita on Arkadianmäelläkin yhdessä nipussa 200, jotka näyttävät erilaisilta ennen vaaleja ja vaalien jälkeen. Säädökset kuitenkin ylipäätään lienevät ensisijaisesti tarkoitettu niille, joilla on vaikeuksia elää yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaan. Mutta myös lainkuuliaisille, jotka etsivät etukäteen tietoa miten missäkin asiassa tulisi lain mukaan toimia.

Kun sen sijaan aikansa kulkee lain laveaa puolta, ennen pitkää joutuu tekemisistään vastuuseen. Vähimmillään siitä selviää huomautuksella. Kuten silloin, kun lievällä ylinopeudella kuvauttaa itsensä kamerassa. Niitä sanotaan peltipoliiseiksi. Aikansa kun tätä kuvaustapaa harrastaa, huomautus muuttuu sakoiksi. Ja jos niitä kerää useamman kappaleen vuoden sisällä, lähtee ajolupa hyllylle määräajaksi. Ja jos vaan jatkaa tapaa, lähtee kortti lähestulkoon ikuisiksi ajoiksi.

Mutta sekään ei lopeta ajamista, jota voi harrastaa myös ilman korttia. Siitä saanee sakkoja sakkojen päälle. Muuntorangaistusta ei taida tältä osin olla, joten jos ei ole omaisuutta eikä tuloja, niin ei siitä niin sanotusti häkkikään heilu. Luulen kyllä, että viimein kortitta ajostakin saattaa saada vankeustuomionkin. Mutta jos on ilman tuloja ja ilman asuntoa ja usein ilman ruokaakin, niin tuntuukohan jonkun viikon tai kuukauden kakku rangaistukselta? Ajoneuvoankaan ei taida hevin menettää valtiolle. Mutta mikä neuvoksi niille, joiden tehtävä olisi saada moinen liikennesäännöistä piittaamaton, kortiton automies tai -nainen ruotuun?

Ei ole minulla asiaan varsinkaan kaiken kattavaa ratkaisua, mutta sinne päin oleva ehdotus on. Miten olisi pidennetty autokoulu suljetussa laitoksessa, jossa ajokortin hankkimisen lisäksi opetettaisiin ja opeteltaisiin myös asennetta. Oltaisiin "talossa" niin kauan, kun  poliisimiesten mielestä on takkiin tarttunut niin paljon, että kortiton voisi aloittaa kortin kanssa taas puhtaalta pöydältä.

Ei kommentteja: