Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Älä jätä ketään kuumaan autoon

päivis: Länsi-Uudenmaan poliisi on taas säiden lämmettyä muistuttanut Facebookissa, että koiraa ei saa jättää kuumaan autoon. Hyvä kun tekevät niin. Kaipaisin silti muistutuksia, että koiraa ei pidä jättää myöskään kylmään autoon. Vai eikö talvipakkasilla sellaista muka tapahdu? Moni kuitenkin pitää tapanaan ottaa lemmikin mukaan kauppa- ja muille reissuille.

Ihmiset luultavasti jättävät kuumiin autoihin kyllä muutakin kuin koiria. Autoon jätetyistä kissoista en ole ollut puhetta, mutta veikkaan, että joillakin ainakin on tapana ottaa myös kissoja mukaan, kun autolla lähdetään liikenteeseen. Varmaan joskus kesäkeleilläkin.

Puistattavimman uutisen luin muutama vuosi sitten autoon jätetystä lapsesta. Tapahtui USA:ssa. Isä oli aamulla painellut töihin ja unohti takapenkille turvaistuimeen pienen lapsensa. Kohtalokkain seurauksin. Lapsi oli tarkoitus jättää työmatkalla päivähoitoon.

En osaa kuvitella, mitä isä on töihin mennessään tehnyt tai ajatellut. Vielä vähämmän osaan arvella, mitä mielessä on pyörinyt töistä kotiin lähtiessä, kun lapsi löytyi turvaistuimesta menehtyneenä. Ja kuinka sujuu isältä tämän jälkeen loppuelämä?

Noita pienten lasten menehtymisiä kuumiin autoihin tapahtuu valitettavasti silloin tällöin. Senkin luin sittemmin jostain uutisvälineestä.

Osaomistuskoiramme Niilo on erityisen lämpöherkkä. Niilo pitää kyllä auringon paisteesta, mutta jos se tarkoittaa samalla kohtalaisen lämmintä säätä, Niilon on välttämättä päästävä varjoon. Ollaan sitten autossa tai jossain ulkosalla. Usein pelkkä automatkakin tuntuu olevan sen mielestä ikävää, jos ulkona on kunnon kesäsää. Ajellaan sitten Smartilla katto auki tai ilmastoinnin ollessa päällä. Niilon kanssa onkin tullut oltua varmaan jopa vähän yliherkkä sen suhteen, että milloin sen voi jättää autoon ja milloin ei.

Koiralle opastetaan tarjoamaan vettä, jos sen on helteellä oltava automatkalla mukana. Sama ohje pätee tietysti myös pikkulapsiin. Usein olen Niilon kanssa yrittänyt noudattaa tuota hyvin järkeen käypää neuvoa, mutta enimmäkseen heikolla menestyksellä. Jostain syystä sille ei tahdo vesi kelvata, vaikka kaiken järjen mukaan näin pitäisi olla.

Melkein huvittavia ovat ne monet kerrat, kun vettä ei ole tullut varattua mukaan, koska autolla ei ole ollut tarkoitus ajella pitkää reissua. Joskus aikaa onkin kulunut aiottua enemmän ja on tullut huoli koiran jaksamisesta. Olen sitten kierrellyt etsimässä vettä ja jonkinmoista astiaa, josta Niilo voisi juoda. Ja mitä koira sitten tekee? Kieltäytyy juomasta! No on ainakin yritetty.

Ei kommentteja: