Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Thaimaan tuoksut

päivis: Meillä tuoksahteli päivä tai pari sitten viemäri Seven Seasin käytävällä. Muistin silloin, miten jokunen vuosi sitten olin lavataksilla menossa Pattayalle, kun vastapäätä tuli istumaan länsimaalaisen näköinen nainen pienen lapsen kanssa. Seurana heillä oli thaimaalaisnainen ja puhekielenä englanti. Farangi tai falangi eli tuo muun maalainen totesi thaikulle, että Thaimaan haju, kun samanlainen viemärin haju tulvahti sieraimiimme. Naiset nauroivat tuolle toteamukselle.

Hetki jäi jotenkin lähtemättömästi mieleeni. Ehkä siksi, että pidin sitä sopimattomana. Miksi Thaimaata pitää mollata tuolla tavalla? Totta on, että täällä on pahoja hajuja siellä täällä, mutta kyllä on hyviäkin tuoksuja. Ja niitä on varmasti enemmän kuin pahoja.

Silloin tällöin olen haistavinani kardemumman milloin missäkin. Jopa kotipihallamme. Yhtenä iltana tuo tuoksu tuntui selvästi moneen kertaan, kun ajelimme kotia kohti Pratamnakilta, jossa olimme kyläilemässä. Vai olenko sittenkin erehtynyt? Onko tuo lähes huumaava tuoksu kuitenkin jostain muusta kasvista lähtöisin?

Veikkaan jälkimmäistä vaihtoehtoa, sillä Google tietää kertoa, että kardemumma on luontaisesti kotoisin jostain ihan muualta kuin Aasiasta. Olen kuitenkin päättänyt pitää tuota hyvää tuoksua kardemumman tuoksuna kunnes joku kertoo, mikä muu se voisi olla.

Ihan oma juttunsa ovat ruoan tuoksut. Niitä on tarjolla vähän joka paikassa.
Tässä tuoksuvat herkulliset friteeratut banaanit, joita on joka päivä tarjolla
lähikauppamme, 7-Elevenin edustalla.
Aika usein nenään tulvahtaa myös suitsukkeiden tuoksu. Niitähän poltellaan milloin missäkin, ei vain henkien taloissa tai muissa vastaavissa rukouspaikoissa. Myös hierontavoiteiden tuoksut ovat voimakkaita. Mieluisin tuoksu, jonka voi tuntea varsinkin rannoilla, on ilman muuta kookosöljyn tai -voiteen tuoksu.

Täällä on paljon kukkivia luonnon kukkia, mutta ihme kyllä, ne eivät tuoksu juuri lainkaan. Muutenkaan luonnon tuoksuja tuon "kardemumman" lisäksi ei ole samalla tavalla kuin on Suomessa. Täältä puuttuu kokonaan esimerkiksi sellainen tuoksu, jonka voi tuntea vaikkapa joskus virkistävän kesäsateen jälkeen. Ja yksi hyvä syy olla Suomessa keväällä tai alkukesästä on ehdottomasti tuomen kukinta. Vastaavaa tuoksua ei Thaimaasta löydy hakemallakaan.

Ei kommentteja: