Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 3. marraskuuta 2017

Loi Krathong

päivis: Thaimaassa runsaan vuoden kestänyt suruaika sai aikaan sen, että moni vuotuisjuhla on pitänyt jättää väliin tai juhlapäiviä on vietetty vähintään sammutetuin lyhdyin. Siksi kansalaiset ovatkin varmaan hyvillään, kun marraskuun alusta palattiin lähes normaaliin elämänrytmiin. Se mahdollisti muun muassa tämänpäiväisen Loi Krathong -juhlan vieton. Tosin sitäkään ei vielä juhlittu kaikilta osin perinteisin menoin.

Loi Krathongia vietetään marraskuussa, kun on täysikuu. Tänään on. Ajankohdan ajatellaan merkitsevän sadekauden ja tulvien päättymistä. On siis syytä juhlaan. Päivän nimi tarkoittaa kuulemma lehdistä tehdyn kupin kelluttamista. Loi Krathongin aikana pimeän tultua ihmiset kokoontuvatkin vesistöjen äärelle ja laittavat kukin, kynttilöin ja suitsukkein koristeltuja lehtiveneitä kellumaan.

Ehkä alunperin kelluvat kupit ovat olleet vaatimattomia, mutta nyt pitkin Pattayan ja Jomtien merenrantaa myytiin toinen toistaan mielikuvituksellisimpia ja upeimpia virityksiä. Aika moni vene näytti täytekakulta. Veneiden teko vaikuttaa olevan taito, jonka luultavasti jokainen thaimaalaisnainen hallitsee. Moni kauppias kun näytti jatkavan veneiden tekoa vielä rannalle tultuaankin.

Loi Krathongin iltana taivaalle on myös ollut tapana lähettää paperilyhtyjä, joiden sisällä palaa tuli. Samanlaisia lyhtyjä näkee myös uutena vuotena. Nyt lyhdyt olivat vielä kiellettyjä. Muutamia kiellosta piittaamattomien lyhtyjä nousi kuitenkin illan mittaan pimeälle taivaalle.

Mekin ostimme yhden taidokkaasti väkerretyn lehtiveneen, johon aseteltu kynttilä sammui tuulessa aina uudelleen ja uudelleen. Kolme suitsuketta kuitenkin syttyi ja niin veneemme sai lähteä ajelehtimaan ties minne Siamin lahdelle.

Kuten yleensäkin, thaimaalaiset kokoontuivat pitkin rantoja koko perheen ja suvun voimin. Mukana oli kaiken ikäisiä juhlijoita vauvasta vaariin. Piknik-meininkiin näkyi myös kuuluvan alkoholi, jota käytetään ehkä kohtuullisesti tai sitten kohtuuttomasti. Sitähän me emme tapamme mukaan enää jääneet todistamaan vaan palailimme kotiin käydäksemme vain Seven Seasin katolla toteamassa, että lyhtyjä ei taivaalla tosiaan näy. Iltauintimme jälkeen joimme kahvit sadekauden päättymisen kunniaksi.

Yritän huomenna laittaa tänne joitakin kuvia. Nyt internetyhteys on niin hidas, ettei kuvien lisääminen näytä millään onnistuvan.

Ei kommentteja: