Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 11. heinäkuuta 2017

Kuntavaltuutetun turhin tehtävä on valtuuston kokous

jormas: Elämäni aikana olen tehnyt paljon täysin tarpeetonta ja sellaista, jossa ei ole muutenkaan mitään järkeä. Hauskaa on ollut kylläkin senkin edestä. Tätä kanssani on harrastanut muun muassa kunnallisneuvos Paavo Luukkonen.

Ollessamme Jyväskylän maalaiskunnan kunnanvaltuutettuja, olimme moottorikelkkoinemme milloin missäkin. Myös Lapin korvessa. Saadaksemme yhdellä reissullamme jonkinlaisen suojan murtauduimme Norjan rajalla Munnikurkkion hylätyn rajavartioaseman saunaan. Sinne eksyimme lumimyrskyssä enemmän tai vähemmän eksyksissä. Yhden Norjan rajapinnan reissun jälkimaininkeja olin kerran setvimässä Lapissa oikeudessakin, kun syyttivät luvattomasta rajanylityksestä. Pääsin sakkoineni vähemmällä kuin isäni, joka menetti luvattomilla rajanylityksillään itään terveytensä. Ja moni muu sotilas henkensä.

Paavolla oli rajavartioaseman saunalla mukanaan Keski-Suomesta saakka kuljettamansa valmis räiskäletaikina. Joten teimme kiukaan alle tulet ja paistomme lättyjä öljylampun valossa. Vaikka lähimpään taloon Suomen puolella saattoi olla 50 kilometriä, oli kännykän kuuluvuus loistava. Ja saimmekin tekstiviestinä lyhyet referaatit kuntamme kunnanjohtajaksi hakevista ehdokkaista. Joukossa oli nyt vuodenvaihteessa eläkkeelle jäävä Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti. Siellä saunassa sovimme, että hän on meidän kotikuntamme tuleva boss ja Paavo kunnanvaltuuston puheenjohtajana hoitaa demarit Tarmon taakse ja minä teen vastaavasti samoin Vihreiden kanssa.

Joten oikeasti Tarmon valinta kunnanjohtajaksi on tehty kahteen mieheen saunassa, vaikka lehdissä lukikin sitten aikoinaan, että Jyväskylän maalaiskunnan valtuusto valitsi jne. Kokouksen jälkeen samaisen kunnan Keskustapuolueen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Pekka Toivanen huusi minulle kunnan kahviossa kaikkien kuullen pää punaisena, että pidä Soini ne vihreät naisesi kurissa, sillä Vihreät käyttää maalaiskunnassa suurempaa valtaa kun koko Keskustapuolue. Koin sen mitättömän poliittisen urani yhdeksi parhaimmista palautteista.

Kun ajelimme Muoniota kohti väylän vartta, oltiin taas yösijaa vailla, sillä autiotuvista on kelkkailijan pakattava reppunsa, jos tupa tulee täyteen hiihtämällä reissussa olevia. Majaansa Muonijoen varrella piti televisiosta tutuksi tullut Ohvi-mies, joka hyttysmyrkkyä mainostaessaan sanoi, että "elä sie etelänmies huojo, vaan ota ohvi". Armoitettu keskustalanen. Paavolla sanoin, että kortteeri on, jos käydään Alkosta hakemassa vähintään kaksi pullon Koskenkorvaa.

Näin tehtiin ja pihassa esittelin Luukkosen Ohvi-mies Ilmari Mattilalle Suomen suurimman kunnan valtuuston demaripuheenjohtajana, joka tuli panemaan Lapin asiat kerralla kuntoon. Itse nukuin kammarissa ja Paavo ja Ilmari laittoivat yön aikana Lapin asiat kuntoon. Kun aamulla jatkoimme kelkoillemme, tuli Ohvi-mies joelle saakka kädestä kiittelemään, että koskaan hän ei ole saanut puhua tasavertaisen kumppanin kanssa politiikkaa näin sydämen kyllyydestä. Että tervetuloa milloin tahansa uudelleen, tilaa on teille aina.

Ei kommentteja: