Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 12. kesäkuuta 2017

Sotaan muoveja vastaan

päivis: Jos Jorma olisi muotoillut tuon otsikon, se ei varmasti olisi noin sotaisa. Halusin kuitenkin olla tämän asian suhteen hyökkäävä. Osoittaa olevani tosissani. Joten, tästä alkaa sota muovien ylivaltaa vastaan. Tai ainakin vähennämme muovien käyttöä. Aluksi alamme laskea, minkä verran muovia kantautuu päivittäin huusholliimme. Ja kirjaamme keksintöjä (tuskin omiamme), joiden avulla voimme vähentää muovijätteen kerääntymistä kotiimme.

Jatkossa laitamme jokaisen blogin (tai jos käytäntö osoittautuu hankalaksi, joka toisen blogin) alkuun merkinnän, montako kappaletta muovipusseja, -kasseja tai muita muovipakkauksia olemme ostoksia tehdessämme joutuneet päivittäin hankkimaan. Käytäntö ja laskutapa varmaan tarkentuvat ajan myötä.

Toivon, että muovista ja sen välttämisestä tulee aihe, jota voisi silloin tällöin käsitellä blogiteksteissä. Sen lisäksi siis, että pidämme julkisesti kirjaa muovijätteistämme. Kaikki ovat sen verran kuulleet uutisia ja lukeneet juttuja muovin haitoista, että tätä päätöstämme tuskin tarvitsee perustella.

Yritämme myös kertoa, miten olemme keksineet tapoja vähentää muovin määrää vastustamalla kiusausta pakata tavaroita muovin sisään. Muovin kierrätys ei ole ratkaisu muovien aiheuttamiin ongelmiin, mutta parempi sekin kuin ei mitään.

Emme ehkä ole muovin käytön ja kulutuksen suhteen ihan pahimmasta päästä, mutta emme hyviäkään. Hyviä olemme joskus esimerkiksi Thaimaassa, jossa olemme pitäneet tapana käydä keräämässä rannalta sinne ajelehtivia ja ihmisten heittämiä muovipusseja ja samalla muitakin roskia. Tosin parilla viime kerralla roskien keruu on jäänyt vähemmälle. Syystä että olemme viettäneet enemmän aikaa kotialtaalla kuin meren rannalla. Ja kun on pois silmistä, niin on samalla pois mielestä.

Ihan näin kamalaan näkyyn emme Thaimaan rannoilla ole törmänneet.
Kuva on poimittu Pixabayn ilmaiskuvista.
Tänäänkin olen ollut muovipakkausten kanssa tekemisissä. Eväänä olleen linssisopan laitoin muovirasiaan. Myös pari palaa eväsleipää pakkasin muovipussiin, mutta siihen käytin leipien omaa pakkauspussia. Pussi päätyi sekajätteeseen, sillä töissä ei lajitella muovijätettä. Uusia muovipusseja emme kotiin tuoneet, sillä kumpikaan ei käynyt kaupassa.

1 kommentti:

Riikka kirjoitti...

Moi Päivi,
voihan sen leipäpussin kiikuttaa takaisin kotiin ja siellä laittaa kierrätysmuoveihin, jos ei kotimatkan varrella ole muovinkeräysastiaa, johon sen voisi työntää.
Terv. Riikka