Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 1. toukokuuta 2017

Valkolakkien päivä

päivis: Olen tämän ylioppilaslakkitarinani saattanut kertoa aikaisemminkin täällä, mutta ehkä ei haittaa, vaikka kerron sen uudelleen. Aihe on ainakin ajankohtainen.

Tänään on päivä, jolloin ylioppilaat ovat voineet taas laittaa lakit päähänsä näyttämättä naurettavilta. Vanhoissa Suomi-filmeissähän ylioppilaat pitävät lakkia muinakin aikoina vain korostaakseen omaa oppineisuuttaan kouluttamattomiin verrattuna. Se naurattaa.

Olin nuorempana joissain asioissa melko radikaali. Ylioppilasvuotenani se ilmeni muun muassa niin, että en arvostanut ylioppilaslakkia enkä oikein koko -instituutiotakaan. Harkitsin jopa, että jätän koko seremonian väliin. En jättänyt, mutta päätin olla hankkimatta lakkiaisiin omaa lakkia.

Menin kirjoitusten jälkeen töihin Suomen Väri ja Vernissa -nimiseen liikkeeseen, jossa samaan aikaan hankki lisätienestejä insinööriopiskelija Raimo. En muista, kummanko idea se oli, että lainaan hänen lakkiaan.

Raimo toi lakkinsa minulle ennen ylioppilasjuhlan harjoitusta. Koululla kaikki laittoivat hankkimansa lakit juhlasalissa olevalle pöydälle. Kun lakit olivat sievästi rivissä, ei jäänyt epäselväksi, mikä niistä koristaisi minun päätäni. Lakki oli nähnyt jo monet ylioppilaiden ja työläisten juhlat. Luultavasti varsin kosteita vappuja viettäneen Raimon päässä siitä oli tullut juuri sellainen kuin voi kuvitella. Vähintäänkin nuhjuinen.

Vapun juhlinta rajoittunee tulevinakin vuosina
hillittyihin lounaisiin perhepiirissä.
Meni vuosia, mutta en edelleenkään koskaan kaivannut vappuna päähäni ylioppilaslakkia. Kunnes kuvioihin tuli Jorma. Hän sai pääni kääntymään ja osti minulle 50-vuotislahjaksi ylioppilaslakin. Eikä ihan mitä lakkia tahansa. Lakki piti hankkia samasta paikasta, jossa valmistetaan muun muassa tohtorinhattuja.

E. R. Wahlman Oy:n myymälä sijaitsee Helsingin Sofiankadulla. Sieltä sain tulevina vappuina päähäni laitettavaksi lakin, johon muun muassa on kultafoliopainalluksena laitettu nimikirjaimeni. Lyyra on kultaa. Ja kaiken kukkuraksi Wahlman vielä lupaa, että lakki pysyy hienona ja edustavana vuosien ja riehakkaidenkin vappujen jälkeen.

Lakki tosiaan näyttää edelleen kuin suoraan pakasta vedetyltä. Tosin, yhtään riehakasta vappua en lakki päässäni ole ainakaan tähän mennessä viettänyt.

Ei kommentteja: