Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Kantaako kukaan huolta Tuusulanjoesta?

jormas:  Tuusulanjoesta ei kauaa pysty varsinkaan Facebook-ryhmissä keskustelemaan, kun on siirrytty ikään kuin huomaamatta puhumaan Tuusulanjärvestä. Sinällään hyvä aihe sekin.

Yhteiskunta laittoi miljoonia joen kunnostamiseen, mutta tuntuu siltä, että kun ne saatiin käytettyä, ei Vantaanjokeen laskevasta joesta välitä eikä huolehdi juuri kukaan. Kuitenkin eteläisen Tuusulan läpi kulkevalla vesiuomalla on mittava kulttuuriperintö ja vähintään yhtä mittava virkistysarvo, joka ajan myötä pääkaupungin kupeessa vain kasvaa.

Alkukesän ensimmäisiä retkiä Soiniityntien sillan pieleen.
Jokeen kunnostettiin muun muassa uimapaikat. Kun kunnasta kyselin miksi ne ovat karttoihin merkitty uimapaikoiksi, mutta ei uimarannoiksi, sain yksiselitteisen vastauksen. Kunnan ei tarvitse kantaa vastuuta uimapaikoista uimarantojen tapaan. Vastaus hämmensi minua. Että ensin laitetaan likoon miljoonia yhteiskunnan rahoja, mutta sen jälkeen ei vastuuta kanna kukaan?

Yksi tällainen uimapaikka on Soiniityntien siltamme kupeessa. Jonne johtaa yhteiskunnan ylläpidon ulkopuolella oleva 200 metrin yksityistie. Sen kuntoa ylläpidämme me, tien perän ainoat asukkaat.

Kun kunta vuosikymmenten käytön jälkeen viime vuonna päätti täyttää pohjavesille turmiollisena Ruduksen/Stockmannin/Firan vedellä täyttyneen hiekkakuopan, moni siellä koiraansa ja itseään uittanut suri asiaa. Me mukaan luettuina.

Niinpä aloimme viime kesänä markkinoimaan Soiniityntien uimapaikkaa myös eläimille sopivana niin uimiseen, grillaukseen, kalastamisen tai vaan yhdessä olemiseen sopivana. Käyttö onkin kasvanut koko ajan. Vaikka emme luvan antajia kenellekään olekaan, ovat meiltä luvan saaneet myös kaksi virkatehtävissä olevaa poliisikoiraa, jotka käyvät pulahtamassa veteen kesähelteellä työtehtäviensä lomassa.

Rannalle olemme kiikuttaneet myös tuoli- ja pöytäryhmän grilleineen sekä sillanpieleen roska-astian. Roska-astian tyhjennyksestä huolehdimme yhteistyössä Seepsula Oy:n Senkkerimäen kiviainestehtaan kanssa, joka jäteastioihin tyhjennämme määräajoin uimapaikan roska-astian.

Kyseinen sillanpielen pikku keidas kaipaisi seuraavana kaunista puuceetä ja sen tyhjentäjää ehkä kerran vuodessa. Tämä on haaste, johon toivomme jonkun tarttuvan, josta mielellämme kannamme oman osamme osana yhteiskuntavastuutamme. Joten mitkä tahansa tarjoukset vai vinkit otamme mielihyvin vastaan.

Ei kommentteja: