Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 20. maaliskuuta 2017

Haluamme tulla huijatuiksi

päivis: Olin ajatellut kirjoittaa varhaiskasvatuksesta, koska tuo termi ansaitsee minusta tulla käsitellyksi muutenkin kuin myönteisessä mielessä. Aika harvoin kukaan uskaltaa sanoa, että varhaiskasvatus ei ole ehkä ihan sitä, mitä sen yleensä väitetään olevan.

Aihe on pyörinyt mielessäni siitä saakka, kun luin uutisen nuoresta miehestä, joka sitkeästi on tehnyt rikoksia, vaikka on jo saanut edellisistäkin, lainvoimaa odottavista rikoksistaan tuomioita. Jäin miettimään, että onkohan kukaan tutkinut nuorten rikoksentekijöiden ja varsinkin -uusijoiden taustoja. Että ovatko ehkä jääneet vaille laadukasta varhaiskasvatusta, vai ovatko peräti olleet päiväkodin tätien ja setien kasvattamia.

Jos asiantuntijoita on uskominen, varhaiskasvatuksen ulkopuolelle jäävillä on suuri riski syrjäytyä ja kasvaa täydellisiksi hunsvonteiksi.

Minusta on erinomaista, että on olemassa päiväkodit, joihin vanhemmat voivat turvallisesti - toivottavasti - viedä lapsensa hoitoon oman työ- tai opiskelupäivänsä ajaksi. En siis ole päivähoitokielteinen, mutta uskallan silti epäillä, että päivähoito ei ole lähelläkään sitä, millaiseksi sitä mainostetaan. Jo pelkkä tieto siitä, että päiväkotiryhmät ovat ylisuuria, tukee epäilyä, että kaikki ei päiväkotien seinien sisällä voi olla niin auvoista kuin annetaan ymmärtää.

Tuo vouhotus (siltä se minusta tuntuu) varhaiskasvatuksesta (miksi kukaan ei tunnut enää puhuvan päivähoidosta?) laittaa uskomaan, että meillä on halu tulla huijatuiksi.

Nämä kaksi asiaa tulivat mieleen, kun Jorma oli tehnyt netissä testin, joka kertoo, mikä on testin tekijän elämän lainaus tälle vuodelle. Jorma ihastui saamastaan vastauksesta niin, että laittoi sen jopa Facebookin taustakuvaksi.

Nuo testithän ovat kovin suosittuja nykyään. Voin testata, mikä eläin olen, mistä Facebook-kavereistani koostuu todellinen perheeni tai mikä on henkinen kotikuntani. Tai kuinka kaunis todellisuudessa olen. Senkin netti tietää! Näitä testejä löytyy loputtomiin.

Nuo testit ovat toki hauskoja, useimmat kai, mutta luulen niiden osoittavan myös, miten mielellämme tulemme huijatuiksi. Ennen siihen auttoi iltapäivälehden puolivillainen horoskooppi, nyt sitten samaan tarpeeseen vastaavat edellä kuvatut testit. Tein itsekin testin, kun kuumeisesti halusin tietää, kuka näyttelijä muistuttaa persoonallisuuttani eniten. Facebook ei kyllä tunnistanut, että en ole itse profiilikuvassani. Minäkään en kyllä tunnista tuota ehkä kovinkin kuuluisaa näyttelijää, jolla kenties on siis koiran persoonallisuus.

Ei kommentteja: