Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 25. helmikuuta 2017

Malmin lentokenttä, Sipoo ja Helsinki

jormas: Helsingin ja valtionkin toimiin suhtaudun monesti tunteella, jonka pohjana on tietenkin kaikki mitä asiasta tiedän. Näin on ollut laita myös vuosia kestäneessä väännössä onko Malmin lentokenttä ja -asema tulevaisuudessakin sitä mitä se on ollut kohtuullisen ajan, vai valjastetaanko se asuntorakentamiselle.

Helsinki on avainasemassa ja sen aseman on sille antanut vajaa parikymmentä vuotta sitten valtio, joka luovutti kentän hallinnan pääkaupungille. Jolla ei kyllä kaikissa toimissa ole minulle aukeavaa logiikkaa saati järkeä.

Suurella haloolla ja pakkolunastusta käyttäen se lohkaisi suuren osan Sipoosta itselleen saadakseen maata asunnoille. Mutta missä lienevät asunnot? Huu nous? Ja siinä sivussa Vantaaltakin lähti siivu ja se lakkasi olemasta merenrantakaupunki.

En tiedä keiden muiden, mutta ainakin kaupunginjohtaja Pajusen katse jo vuosia sitten oli kiinnittänyt huomioita siihen, että lähes tulkoon Euroopan harvimmin asutussa maassa ei ole tilaa kodeille, jos ei saada asuntorakentamiselle loistavasti yksityistä lentoharrastusta palvelevaa lentokenttää.

Tänne Tuusulaan saakka näkyy ja haisee Helsingin minä minä vailla sanottavaa järkeä. Järjetöntä ja lyhytnäköistä siksikin, että jonkun aivolohkon on pakko yhtäaikaisesti tuumattava muutakin maapolitiikkaa. Että mikä on tilanne ja maapula sen jälkeen, jos kolme, neljä tai vaikkapa vain kaksi kaupunkia, Vantaa ja Helsinki laittavat hyntteensä samaan kaappiin.

Sitten ikään kuin yht´äkkiä nyt sanookin valtakuntamme hallitus pääministerin suulla, että kentän voisi säilyttää. Ja lähes tulkoon kadun toiselta puolelta parahtavat kaikki tulevat, varteenotettavat pormestariehdokkaat, että kyllä valtion sanaan pitää luottaa. Näinkö on? Kun valtiovarainministeri ja koko hallitus sanoivat aikoinaan kansalle, että olkaa huoletta, devalvaatiota ei tule, niin aamulla oli devalvoitu. Mutta mikä on veronmaksajien rahoilla kaikin tavoin mällätessä, kun tehtyjä virheitä ei tarvitse maksaa omasta pussista?

Minä arvostan perustelluista syistä takinkääntöä, sillä mikään ei ole pahempaa luutuneisuutta kuin pitää maailman tappiin saakka kiinni siitä mitä kerran sanoin. Että maailma tai ainakaan minä en muutu.

Helsinki saisi ja ansaitsisi maistaa samaa lääkettä kuin mitä se antoi Sipoolle. Ääneni ei Tuusulan Myllykylän Jokilaaksosta Arkadianmäelle saakka kuulu. Saati että se otettaisiin huomioon, on viestini sinne seuraava: Jos Helsinki ei säilytä Malmin lentoasemaa sen nykyisessä käytössä, valtio viime kädessä pakkolunastaa rakennukset ja lentokentän käytössä olevat maat. Ugh! Olen puhunut.

Ei kommentteja: