Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Ruoka maistui

päivis: Olen kolmena viime päivänä syönyt lämpimän ruoan, joista jokaisesta voi antaa arvosanan erinomainen. Minulla on täällä muutama thaimaalainen vakioannos, jotka ovat keskenään yleensä melko samanlaisia. Pientä vaihtelua on lähinnä sen suhteen, onko annoksessa pala kevätsipulia (tai jotain sen tapaista) ja onko päälle siroteltu ruohosipulia (tai siis jotain vastaavanlaista vihreää).

Toissapäivänä kävin Pattayalla ja menin syömään Thaiexpress-nimiseen ravintolaan, jota minulle oli suositeltu. Harmi kun en painanut mieleeni, mikä paikan kasvisruokalistalta valitsemani, paistettua tofua sisältänyt annos oli nimeltään. Se oli kuitenkin aivan tautisen hyvää ruskeine kastikkeineen. Yllättäen pystyin myös syömään kastikkeessa olleet pienen chilin palaset. Pienet chilit kun taitavat olla tulisempia kuin suurikokoiset.
Aivan kotinurkilta löytyy tällainen, hauskasti sisustettu pieni kahvila-ravintola.
Eilen taas kävimme syömässä aivan kotinurkilla olevassa ravintolassa, joka osoittautui mukavaksi löydöksi jo paikan omintakeisen sisustuksen vuoksi. Listalla oli tutulta vaikuttanut fried vegetables, jonka lisukkeeksi tilasin riisiannoksen. Riisi on joka paikassa saman näköistä ja makuista. Aivan valkoiseksi hiottua. Siinä ei siis todennäköisesti ole jäljellä oikein mitään terveellistä. Onpahan kuitenkin mahan täytettä.

Kaupoissa kyllä on tarjolla vaikka minkälaisia riisilajikkeita, mutta ravintoloissa ja ylipäätään kaikissa ruokaa tarjoavissa paikoissa taidetaan sitkeästi luottaa aasialaiseen tapaan vitivalkoiseen riisiin. Nyt kun Seven Seasin toistaiseksi yhdeksän TV-kanavaa ovat alkaneet näkyä, on käynyt selväksi, että riisi on Thaimaalle todella tärkeä asia. Joka ilta televisiosta tulee moneen kertaan riisiin liittyviä uutisia ja dokumentteja.

Viljelijät ovat jo jonkin aikaa olleet riisinsä kanssa ahdingossa, koska ylitarjonnasta on seurannut hintojen laskua. Nyt viljelijät voivat myydä riisiään suoraan tietyiltä bensa-asemilta, jolloin välikädet jäävät pois ja tuotto menee yksistään viljelijälle.

Lähikuppilan annos ei ollut varsinaisesti loistavan makuinen, mutta se oli niin huolella tehty ja aseteltu lautaselle, että olin aivan ihmeissäni. Jopa vihannesten kypsyys oli oikeaoppisesti al dente. Tosin itse pidän kyllä enemmän kunnolla kypsyneistä kasviksista. Kaiken kukkuraksi kasvislautasen hinta oli vain 80 bahtia, juuri ja juuri päälle kaksi euroa.
Keittiössä joku näki todella vaivaa rakentaessaan tämän annoksen.
Lautasen reunalla oli retiisiltä maistunut, kahdella hammastikulla
ja kuminauhalla muotoonsa väsätty valkoinen "ruusu".
Sunnuntaiseen tapaan kävimme tänään HiCoffin saunalla parin kilometrin päässä kotoamme. Suomalaisseurassa, usein -60 ja -70-luvun amerikkalaista pop-musiikkia kuunnellessa, saunoessa ja uima-altaassa lillutellessa sunnuntai sujuu niin kuin sen kuuluukin: leppoisasti. Saunapäivän ohjelmaan sisältyy myös ruokailu, joka tapahtuu aivan altaan äärellä.

HiCoffin listalla on muutama ruoka, joita olen tottunut tilaamaan, mutta tänään selvitin, että tempura vegetables -niminen annos on täysin kasvisruoka. Ja kun vielä luvattiin, että annos ei ole erityisen tulinenkaan, päätin kokeilla. Lisukkeeksi otin varmuuden vuoksi tuttua riisiä, mutta ehkä joku salaatti olisi ollut parempi seuralainen. Ensi kerralla pitää kysyä, löytyisikö salaattia, vaikka listalla sellaista ei tainnutkaan olla.

Ruoka oli tälläkin kertaa aivan loistavaa. Tempura vegetables tarkoitti friteerattuja kasviksia. Oli porkkanaa, vihreitä papuja, minimaissia ja sipulirenkaita. Lautasen reunalla oli dippikupissa chilikastiketta, joka tosiaan ei ollut lainkaan liian tulista.

Olen usein ennen sanonut, että en erityisemmin pidä thaimaalaisesta ruoasta. Nyt on kyllä viimein pakko myöntää, että kyllä täältä löytyy ruokaa myös minun makuuni. Siitä nuo kolme kerrottua kokemusta ovat hyviä esimerkkejä. Ja jos siihen vielä lisää kasviskevätkääryleet, on turha enää valittaa. Kyseisiä kevätkääryleitä sitä paitsi löytyy joka ilta Jomtien rantakadun markkinoilta paikan päällä paistettuina, mehevinä ja maukkaina. Ikävä kyllä myös ilmeisen kaloripitoisina.

Ei kommentteja: