Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 7. marraskuuta 2016

Aloe veraa istuttamassa

päivis: Thaimaassa kasvaa ehkä täysin luonnonvaraisena tai ainakin ulkona monia kasveja, jotka Suomessa ovat tuttuja kotien ikkunalaudoilta. Esimerkiksi anopinkielen näköistä kasvia näkee usein viheralueilla, myös täällä Seven Seasissä. Aloe veraa olen joskus itsekin kasvattanut ruukussa. Tänään ostimme sellaisen ja istutimme kotimme edustalle muiden viherkasvien joukkoon.

Kotimme edustalla oleva "tuulimyllymme"
on saanut olla rauhassa. Ehkä puutarhan
hoitajille sopii, että myös istuttamamme
aloe verat saavat kasvaa muiden
kasvien joukossa.
Kävimme pienessä puutarhaliikkeessä, jossa tiesin olevan aloeta myynnissä. Katselin ensin pienen pieniä ruukkuja, mutta kun kysyin myyjältä, löytyykö heiltä aloe veraa, hän veikin meidät paljon isompien ruukkujen luokse. Tarjolla oli 90 bahtilla (alle 2,5 eurolla) ruukkuja, joissa oli kaksi kookasta aloe veraa. Nyt jännitämme, saavatko kasvimme jäädä muiden kasvien sekaan ja miten ne mahtavat menestyä, kun piipahdamme välillä Suomeen. Jotkuthan täällä olevia kasveja hoitavat, mutta istutusten joukossa olevat kastelujärjestelmät viestivät siitä, että jonkin verran kasvit joutuvat olemaan myös oman onnensa nojassa. Taivaalta tosin tulee vettä ajoittain kovastikin, mutta pelkällä sadevedellä Seven Seasin istutukset tuskin tulevat toimeen varsinkaan kuivina kausina.

Thaimaassa ei voi olla törmäämättä aloe veraa sisältäviin geeleihin, joista yleensä tuubin kyljessä löytyy maininta, että käytetään auringonoton jälkeen. Merkintä on turhan vaatimaton, sillä aloe veran lääkinnälliset ominaisuudet ovat olleet ihmisten tiedossa useamman tuhannen vuoden ajan.

Thaimaan geeleissä olen nähnyt merkinnän, että vain ulkoiseen käyttöön, mutta joskus käytin Suomessa luontaistuotekaupasta ostamaani geeliä myös kipeiden aftojen hoitoon. Sisäisesti siis. Thaimaan geeliä en ole suuhun laittanut, sillä googlettamalla aloe verasta löytyy jonkin verran myös varoittavia kirjoituksia. Toisaalta olen ostanut aloe vera -mehua, jonka hyvää tekevistä vaikutuksista en kuitenkaan osaa sanoa yhtään mitään. Kallis mehu oli nimittäin sen verran pahaa, että taisi jäädä juomatta.

Thaimaassa aloe veran käyttö ulkoisesti ihon vaivoihin on kuitenkin tavallista. Kasvista napsaistaan palanen ja sen sisältämää mehua hierotaan esimerkiksi tulehtuneeseen kohtaan. Muihinkin kuin auringon oton aiheuttamiin palovammoihin aloe veraa kannattaa käyttää. En vaan oikein osaa sanoa, toivoisinko, että asunnon eteen istuttamille aloe veroille tulisi aidosti käyttöä vai saisivatko ne vain kaikessa rauhassa kasvaa siihen kokoon, mihin nyt sitten kasvavatkaan. Vähän sama juttu kuin laastareiden kanssa. Täällä on paljon erilaisia kuvioituja laastareita, joita en voi olla ostelematta, mutta toisaalta en kyllä toivo, että niille tulisi käyttöäkään.

Ei kommentteja: