Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 14. lokakuuta 2016

Kuningas on kuollut

päivis: Thaimaan vakituiset kävijät eivät ole voineet välttyä keskusteluilta, joissa on pohdittu, mitä tapahtuu, kun kuningas kuolee. Eilen saimme suru-uutisen. Kuningas on kuollut. Ei auttanut, vaikka suuri joukko thaimaalaisia kokoontui vaaleanpunaisissa ja jotkut keltaisissa paidoissaan rukoilemaan kuningasta hoitaneen sairaalan edustalle.

Keltainen on ollut kuninkaallinen väri, vaaleanpunaisella taas uskotaan olevan ainakin terveyttä vahvistava vaikutus.

Tieto kuninkaan kuolemasta levisi nopeasti ympäri maailman. Kyseessä ei ole kuka tahansa kuningas, sillä kuningas Bhumibol on maailman pisimpään hallinnut monarkki. Hän on ollut tehtävässään kaikkiaan 70 vuotta. Kuningas olisi  joulukuun 5. päivä täyttänyt 89 vuotta. Kuninkaan kuoleman uutisoinnin yhteydessä näin hänestä käytettävän myös nimitystä "Sydänten kuningas".

Suomenkielisiä nettiuutisia alettiin sorvata kiireen vilkkaa, kun tieto kuolemasta levisi eilen iltapäivällä. Surkein silmiini osunut uutistarjonta oli Ilta-Sanomilla, joka käytti eräänlaisena silminnäkijälähteenään Thaimaassa sattumalta lomailevaa toimittajaansa. Saimme hänen kauttaan muun muassa tietää, että toimittajan tapaama thaimaalainen ei ollut tulevista ajoista huolissaan muuten kuin turistien osalta. Sitä ei lomailija välittänyt selvittää ollenkaan, että minkälaiseen uhkaan esimerkiksi meidän on nyt syytä varautua.
Jomtienin iltatorilla oli rauhallinen meininki kuten muulloinkin. Vain
pauhaavaa musiikkia ei tällä kertaa ollut tarjolla.
Toinen hämmentävä "uutinen" saman lähteen välittämänä oli, että "Kaikkien pitää pukeutua mustiin". Thaimaalaisille on kuulemma "kerrottu, että heidän pitää pukeutua mustiin vaatteisiin".

Myönnettäköön, että mustaa vaatetta on näkynyt hieman tavanomaista enemmän, mutta eivät thaimaalaiset ainakaan täällä Pattayan seudulla erityisen mustissaan kulje. Mustaksi vaatteeksi monien mielestä näkyy riittävän esimerkiksi punaisin Adidas-raidoin varustettu T-paita tai ylipäätään musta paita, vaikka siinä olisi kuva ja tekstiäkin. Suurin osa on kuitenkin laittanut päälleen samanlaiset vaatteet kuin minä muuna päivänä tahansa.

Thaimaassa alkoi kuninkaan kuoltua suruaika, joka kestänee vuoden. Kuukauden ajan pitäisi välttää ilonpitoa. Alkoholin tarjoilu ei ole sallittua, mutta ainakin Pattayalla osa baareista näytti olevan auki, kun iltapäivällä ajelin rantakatua pitkin. Tosin en käynyt tarkistamassa, mitä asiakkaiden laseissa oli. Thaimaan lippuja ei tänään, eikä ehkä muinakaan lähipäivinä, nosteta ylös salkoon. Jostain syystä silmiin ei sattunut kyllä yhtään puolitangossakaan olevaa lippua.

Tänään piti myös olla kansallinen vapaapäivä, mutta pankkien aukioloon se ei näyttänyt vaikuttavan, vaikka niiden ainakin piti olla kiinni. Käteisen loppumisesta suomalaisissa tiedotusvälineissä peloteltiin, mutta ilmeisen turhaan. Muutenkin kaikki liikkeet ja torit toimivat kuten muinakin päivinä. Myös meillä Seven Seasissa rakentaminen on jatkunut entiseen tapaan.

Ei kommentteja: