Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Kotielämä tutkimuskohteena

päivis: Päivän Hesarissa oli juttu kotiasioista. Professori Juho Saari totesi siinä, että ihmisten kotielämää on tutkittu hämmästyttävän vähän. Saarikin, joka on perehtynyt ihmisten hyvinvointiin, on selvittänyt sitä lähinnä kodin ulkopuolella. Nyt on aika syventyä kotiasioihin.

Yhdessä kysymyksessä kysyttiin, mihin huoneeseen
kotona haluaisi enemmän tilaa. Vastasin, että
olohuoneeseen. Merikonttikodissamme eteinen
on lähes yhtä suuri kuin olkkari.
Hesarin nettisivuilta löytyi kotiin liittyviä kysymyksiä, joihin saatavien vastausten pohjalta tutkijat aikovat nyt tehdä päätelmiä, mitä kotien seinien sisällä tapahtuu ja minkälaisia odotuksia ihmisillä kotielämän suhteen on. Ehkä Hesarin toimitus sortui hieman ylilyöntiin, kun se lupaili tutkimuskysymyksiin vastaaville, että tutkimustulosten ansiosta päättäjät voivat tehdä päätöksiä, jotka lisäävät ihmisten hyvinvointia. Ei kai nyt sentään. Mutta mukavaa on, jos tietoisuus kotiasioista lisääntyy.

Vastasin kyselyyn, jonka kysymykset kyllä vaikuttivat osin melko heppoisilta. Hieman oudolta jopa tuntui kysymys siitä, mitä kodissa käyvien vieraiden kanssa tehdään. Yksi vastausvaihtoehto oli, että harrastetaan seksiä. Ylipäätään kysymyksiä oli varsin vähän.

Mutta tuskin tutkimustuloksia yksistään näiden kysymysten pohjalta saadaankaan. Kuvittelisin, että tutkijat myös haastattelevat ihmisiä. Hesarissa julkaistut kysymykset kun eivät juurikaan tarjonneet mahdollisuutta avata mahdollisia yksilöllisiä vivahteita. Muuten tutkimustulokset saattavat tarjota lähinnä vain tilastotietoa ihmisten kotielämästä.

Vastasin kysymyksiin kotona Tuusulassa, mutta jos olisin ollut uudessa kodissamme Thaimaassa, kotiin liittyvät ajatukset ja tosiasiat olisivat saattaneet olla erilaisia. Sitä, että nykyään monilla ihmisillä on ns. kakkoskoteja, ei vastausvaihtoehdoissa lainkaan huomioitu.

Samassa lehdessä oli myös hauska juttu nuoresta naisesta, joka oli rakentanut itselleen asunnon trailerin päälle. Pikkuruisessa, täysin liikuteltavassa talossa on 15 neliötä. Kun kävin nettisivuilla vastaamassa kotitutkimuksen kysymyksiin, huomasin samalla, että pikkukodista kertovat juttu oli netissä aamun eniten luettu juttu.

Hesarin perusteella voi päätellä, että koti on asia, joka kiinnostaa ihmisiä. Siis myös tutkijoita.

Ei kommentteja: