Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 11. lokakuuta 2016

Asioiden hoitoa maan tavalla

jormas: Thaimaassa ja varmasti monessa muussakin maailman kolkassa lähes kaikista tilanteista selviää rahalla. Siihenkin asiaan suhtautumisessa ovat minua yrittäneet aivopestä virkamiehiä tai ainakin niiden (yli)valtaa kunnioittavat ja pelkäävät perussuomalaiset. Eivät siis puoluepersut, vaan muut, jotka toisin kuin minä, tietävät kaiken. Kuten taivaspaikkaa kauppaavat saarnamiehet ja muut helppoheikit ja nykyisin -helmitkin. "Että on tämä niin korruptoitunut maa, jossa kaikesta selviää rahalla."

Usein ja nykyisin entistä enemmän ja useammin olen pysähtynyt pohtimaan, että so what? Että mitä sitten, jos asiat voi hoitaa oikein tai ainakin mieleisellään tavalla rahalla. Suomessa olen kulkuni varrella törmännyt silloin tällöin yhteiskunnan ylläpitämän monopolin virkahenkilöön, jolle ei itseni olisi koskaan pitänyt antaa mitään sellaista valtaa, jota se voi käyttää tavalliseen kansalaiseen tai muuhun palvelun tarvitsijaan.

Esimerkkejä voisin luetella kirjan verran, mutta tyydyn yhteen. Kun minulla on omien vaivojeni (joita en valita) vuoksi melkoinen määrä lääkkeitä, niin tarvitsen niitä yli 1-2 kuukauden matkoilleni mukaan koko reissun ajan kestävän satsin. Mutta Kela korvaa kerralla ostettaessa vain osan ja loppukorvaukset on haettava erikseen Kelalta. Ja mitään joustoa ei asiassa ole puoleen eikä toiseen, vaikka kyseessä on satavarmasti lääkkeet, joita ei katukaupassa myydä tai että ne jäisivät lojumaan pöytälaatikkoon käyttämättöminä. Paitsi jos kuolen, joka arvatenkin on sitten joskus minunkin osani.
Kelan valtion virkahenkilö ei tästä jousta päivissä päivääkään, vaan pitää kiinni siitä miten se on kirjoitettu.

Mutta entäpä sitten muut vaihtoehdot? Jos olen onnistunut saamaan itseni niin sanotusti hyvään kurssiin tutussa apteekissa, voivat he jemmata ostosteni selvitystä Kelalle päivän pari, jolloin saankin korvaukset, vaikka olisin hakenut lääkkeeni jonkun päivän aikaisemmin ulkomaille lähtöni vuoksi. Mutta asian suhteen kaiken huippu on, että jos minulla on yksityislääkäriltä kaksi eri reseptiä samoille lääkkeille ja otan toisella osan vuoden reseptin lääkkeistä ja toisella osan. Tällöin saan tuplamäärän lääkkeitä samasta apteekista yhtä aikaa ja niille kaikille kelakorvauksen. Mutta tähänkin tarvitsen yksityislääkärin, sillä valtion ja kunnan monopolin lääkärit eivät kahta reseptiä kirjoita samoista lääkkeistä päällekkäin. En vaikka maksaisin rahalla. Paitsi ehkä silloin, jos menen saman yhteiskunnan lääkärin yksityisvastaanotolle, jota hän pitää sivutyönään. Tai kummin päin hommien laita silloin loppujen lopuksi lieneekään.

Thaimaassa moni asia on tosiaan toisin. Jos ajan moottoripyörälläni miten sattuu tai ainakin niin, että se ei ole poliisin mieleen, saatan saada sakot. Joskus käy niin, että jos jätän satulani vyön alle osan virallisen sakon määrästä ja katson muualle, niin se on siinä. Jos poliiseja on useita, on sakko käytävä maksamassa usein läheiselle poliisiasemalle, jonka jälkeen he antavat takavarikoimansa pyörän avaimet takaisin. Mutta olen kuullut, että täällä on maksettava päästäkseen poliisiksi. Niinpä he keräävät tämän maksun pimeillä sakoilla takaisin. Mutta mitä väliä kannaltani tälläkään on, jos kerran olen rikkonut liikennesääntöjä?

Jos minun pitää saada viisumille jatkoaikaa, se tarkoittaa maasta poistumista ja takaisin tuloa. Virallisesti. Mutta rahalla voin kuljetuttaa itseni sijaan passin ja muut asiankirjat rajalle ja tarvittavine leimoineen ja uudella viisumiajalla takaisin. Kun itselleni on takana aika, jolloin omia jälkiä piti peitellä, niin minulle tämä oiva käytäntö sopii tarvittaessa loistavasti.

Päivis kirjoitti myös rahan tuonnista Suomesta Thaimaahan. Kun maksaa, olisikohan se ollut 0,007 % tuodusta summasta pankille niin sanotusti tiskin alta, saa todistuksen, että raha on laillista ja laillisesti tuotu maahan. Koska olemme rahamme rehdisti hankkineet ja verot siitä maksaneet Suomeen, niin so what? Miten olisi jotenkin oikeampaa maksaa vaihtokurssin ero Suomessa ylikansalliselle pankille kuin vaihtaa itse raha Thaimaassa paikallisessa pankissa?

Tällä hetkellä en tiedä tilannetta, josta ei Thaimaassa rahalla selviäisi. Kun myöskään tarkoitukseni ei ole tehdä kovinkaan suuria vääryyksiä, niin käytäntö sopii loistavasti minulle. Paremmin kuin kotimaani pikkusieluinen virkahenkilö, joka istuu kannaltani väärällä paikalla ja jota en voi sivuuttaa rahalla enkä ilman.

Ei kommentteja: