Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 11. elokuuta 2016

Mitro Repo ja Tukholman suurlähettiläs

päivis: Sanottakoon nyt ihan aluksi, että en missään nimessä hyväksy miesten naisiin kohdistamaa epäasiallista käytöstä. En lääppimistä, en yksipuolisia törkeitä puheita, seksuaalisesta ahdistelusta puhumattakaan. Mutta jokunen sana pitää silti sanoa Mitro Revon ja Tukholmassa syytösten kohteeksi joutuneen suurlähettiläs Jarmo Viinasen puolustukseksi.

Viinasen tapaus nousi julkisuuteen heinäkuussa. Revon juttua on nyt puitu muutaman päivän ajan, kun uutiset kertoivat hänen potkuistaan Helsingin ortodoksisen seurakunnan papin tehtävästä. Syynä on ollut muun muassa sopimaton käytös. Samalla saimme lukea lehdistä, että Repo on myös käyttäytynyt naisia kohtaan epäasiallisesti hänen europarlamentaarikkokaudellaan.

Oli vähän vaikea löytää sopivaa kuvituskuvaa.
Nämä kynttilälyhdyt voisivat vaikka viestiä,
että järjen valo on sallittu myös naisille.
Pitäkää puolenne siskot, jos miesten törky-
puheet ja huono käytös inhottaa.
Olen pitänyt suomalaisia naisia suhteellisen vahvoina ja tasa-arvoisina. Siksi en jaksa ymmärtää, miksi naiset eivät lyö luuta kurkkuun Viinasen ja Revon kaltaisille äijille, jos kokevat, että puheet ja mahdollinen muukin käytös ei ole asiallista. Jos vain ottaa mukisematta vastaan vihjailut, törkypuheet ja takapuoleen taputtelut, antaa nainen huonokäytöksiselle miehelle signaalin, että ahdistelu on sopivaa.

Toki ymmärrän sen, että joskus on vaikea älähtää, jos törkyiset tavat omaava mies on työpaikalla naiseen nähden korkeammassa asemassa. Esimerkiksi esimies, joka voi pahimmassa tapauksessa vaikka uhata työpaikan menettämisellä, jos nainen haluaa pitää puoliaan. Viinasen tapaus - jos suurlähettilään antaman vastineenkin jälkeen katsotaan, että virkasuhde päättyy - hän ja mahdollisesti myös Repo ovat tietysti kelpo pelotteina niille, jotka kuvittelevat voivansa käyttäytyä miten tahtovat. Huonosti ei siis kävisikään asiasta äläkän nostaneelle naiselle. Mutta ei silti kannata jäädä odottamaan, jos huono käytös inhottaa.

Niin kauan kuin naiset antavat hiljaisen hyväksynnän seksuaaliselle häirinnälle, se jatkuu. Ihan mukavaa ei ole sekään, jos nainen antaa törkypuheiden mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta kun mahdollista häirintää aletaan selvittää, nämä ehkä vuosikausia asiasta ääntä pitämättömät ovatkin yht'äkkiä rivissä todistamassa, kuinka ovat jo kauan joutuneet sietämään työkaverin tai pomon ahdistelevaa käytöstä. Kannattaa vähän pohtia, milloin on syytä heittäytyä heikoksi - vai pitäisikö koskaan.

Ei kommentteja: