Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 25. huhtikuuta 2016

Meri-Teijo ja H2O2, osa 1

päivis: Osallistuimme tänään Salossa Teijon yhteisen vesialueen osuuskunnan vuosikokoukseen. Elämän tähden ry:llä on kaksi merialuetta Meri-Teijossa, joista toinen, H2O2, on tuon Teijon vesiosuuskunnan alueella. Toinen, H2O1, kuuluu toiseen vesialueosuuskuntaan. Sen vuosikokous on meiltä ehkä mennyt ohi tai sitten sitä ei vielä ole pidettykään. Mahdollisesti kokouskutsu on ollut jossain Salon alueella ilmestyvässä lehdessä. Niitähän emme lue kuin joskus sattumalta.

Vesialueiden osto oli aikanaan Jorman idea. Yksi niistä monista, joissa ei ainakaan ensin tuntunut olevan mitään järkeä. Kahden merialueen hankinta on nyt kuitenkin laajentunut ja jalostunut myös pienen pieneksi rantatontiksi meren rannalla Teijon Mathildedalissa.

Martti Mathildedalin rantatontilla.
Kävimme Mathildedalissa ennen kokousta. Siellä Mathildan Marinaa valmistellaan kovaa vauhtia vappuna pidettäviä avajaisia varten. Venesatamaan tulee uuden ravintolan ja hotellihuoneiden lisäksi monenlaisia muitakin palveluja veneilijöille ja muullekin väelle. Paketeissa näytti olevan vielä kuntosalilaitteita, jotka selvästikin aiotaan sijoittaa jonnekin ulkosalle.

Olen aivan hurmaantunut Meri-Teijoon. Sen neljästä ruukkikylästä kaksi, Mutainen ja Kirjakkala, on vielä kokonaan näkemättä. Mathildedal, jossa pikkuriikkinen tonttimme sijaitsee, on niistä ehkä matkailun ja muunkin viihtymisen kannalta paras. Näin uskon, vaikka noista kahdesta ei vielä omakohtaista kokemusta olekaan.
Niilo pääsi viime kesänä tutustumaan Mathildedalin alpakoihin.
Meitä oli vesialueen osuuskunnan kokouksessa Teijon ruukkikylässä ravintola Brukinrannassa paikalla kahdeksan ihmistä. Vuosi sitten oli kuulemma ollut vain kaksi. Kokoukseen osallistuminen auttoi hieman ymmärtämään, mitä aikoinaan tuli hankittua ja myöhemmin lahjoitettua Elämän tähden -yhdistykselle. Vesiosuuskunta edistää ennen kaikkea vapaa-ajan kalastusharrastusta. Tänä vuonna vesiosuuskunta muun muassa aikoo olla mukana Teijon luontokoulu-projektissa. Suunnitelmissa on myös kalankäsittelyyn ja rannalla oleskeluun tarkoitetun katoksen rakentaminen Teijoon.

Osuus vesialueesta mahdollistaisi myös vesilintujen metsästyksen. Metsästäjien määrä on kuitenkin hyvin pieni kalastuksesta innostuneisiin verrattuna. Teijon yhteiseen vesialueeseen kuuluu Isoholman saari, joka puolestaan on osa Teijon kansallispuistoa. Osa saaren rannoista on nyt lunastettu pois yhteisestä vesialueesta. Perusteluna on käytetty sitä, että ne ovat vesijättömaata, mutta käytännössä sillä lähinnä turvataan se, etteivät metsästäjät tekisi mitään "typerää" menemällä liian lähelle kansallispuistoa, jossa ei ole lupa metsästää. Sehän sopii meille paremmin kuin hyvin.

Ei kommentteja: