Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 24. lokakuuta 2015

Eläkkeellä oloa opetellessa

päivis: Miten elää eläkeläisen elämää? Miten olla tekemättä mitään ja tehdä kuitenkin? Ja kun joka tapauksessa takaraivossa säilyy muistutus siitä, että olet "kuudenkympin ja kuoleman välissä". Miten käyttäisit elämäsi viimeiset vuodet kokien, että olet edelleen hyödyksi? Joko itsellesi tai muille. Tarvitseeko edes olla hyödyksi muille? Pitääkö vielä eläkkeellä ollessakin ihmisestä ottaa irti kaikki, mitä on otettavissa?

Pitääkö potea huonoa omaatuntoa, jos ei hakeudukaan eläkepäivillä vapaaehtoistyöhön tai peräti jonnekin palkkatyöhön? Tai jos ei olekaan kiinnostunut ottamaan lapsenlapsiaan hoitoonsa. Monen kohdalla eläke voi olla totuttuun elintasoon nähden niin pieni, että työelämästä ei edes ole mahdollista irtautua eläkkeellä ollessakaan. Mutta että ylipäätään voidaan puhua eläkkeelle jäämisestä, pitänee asua jossain maapallon hyvinvointisektoreista. Sitä Suomi edelleen sentään on, vaikka uutiset toisinaan yrittävät todistaa jotain muuta.

On surullista, jos elämä on kulkenut eläkevuosia odotellessa, mutta sitten kun ne koittavat, terveys tai joku muu syy estää toteuttamasta sen, mistä on haaveillut: matkustamisesta, harrastuksista tai jonkun ihan uuden asian aloittamisesta. Tai edessä eivät olekaan eläkevuodet, vaan tuleekin ennenaikainen kuolema.

Jos työelämässä ajan kuluminen tuntuu joskus hitaalta, eläkeläisenä sama aika on karkaavinaan käsistä. "Juurihan vasta jäin eläkkeelle. Nytkö täytän jo 75?" Eläkeläisten valittamalle kiireelle nauretaan usein. Yksi selitys väitetylle kiireelle on se, että eläkeiässä asiat eivät enää suju niin joutuisasti kuin nuorempana. Kaikki tekeminen vaatii enemmän aikaa kuin ennen.

Aika ei eläkkeellä ollessakaan pysähdy, vaikka joskus se siltä saattaa tuntuakin. Näin käy varsinkin, jos toimettomien tuntien varalle ei ole suunnitellut mitään. Ennen saatettiin ajatella, että eläkeläisen aika kuluu keinutuolissa kiikkuen. Työvuotensa päättäneellä ei ikään kuin olisi muuta virkaa kuin vähän katsoa muiden perään. Käytännössä kai aika harva voi tai haluaa tyytyä tähän. Silti edelleen puheissa usein vilahtaa keinutuoli-vaihtoehto.

Eläkkeelle jäämistä on hyvä harjoitella. Yhä harvempi voi niin tehdä, koska osa-aikaeläkkeelle jäämisen mahdollisuutta on hilattu kaiken aikaa yhä korkeammalle. Tällä hetkellä aikaisin osa-aikaeläköitymisen ikä on 61 vuotta. Osa-aikaeläkkeen mahdollisuutta ei kuitenkaan ole markkinoitu varsinaisten eläkevuosien opetteluna. Annetun infon mukaan se tarjoaa mahdollisuuden keventää viimeisiä työvuosia. Siinä ei kuitenkaan oteta huomioon sitä, että vain osa meistä tekee esimerkiksi fyysisesti raskasta työtä. Silloin keventäminen on paikallaan. Tosiasiassa moni osa-aikaeläkkeelle jäävä valitsee tämän vaihtoehdon voidakseen käyttää jo työikäisenä aikaansa mieleisellään tavalla. Samalla se suo mahdollisuuden valmistautua kokoaikaiselle eläkkeelle jäämiseen. Jos tuohon mahdollisuuteen vain osaa tarttua.

Ei kommentteja: