Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 9. lokakuuta 2015

Merikonttikodista koti pakolaisille ja muille maahanmuuttajille

jormas: Tämän blogikirjoituksen jaan sähköpostitse joillekin kumppaneille, joille olen seitsemän vuoden ajan puhunut Merikonttikotien rakentamisen ja juurruttamisen puolesta Suomeen. Mainituilla kumppaneilla olisi jokaisella resursseja edelleen lähteä hankkeeseen mukaan yksin tai yhdessä.

Nyt asiaan on tarttunut Luona Oy, joka on osa Barona Groupia. Siihen kuuluu myös Sininauhasäätiönkin vuokralaisena aikonaan toiminut Forenom Oy. Luonan hallituksen puheenjohtajana toimii Paavo Voutilainen, joka on entinen Helsingin sosiaalijohtaja ja yksi niistä, joille aikoinaan esittelin Merikonttikoti-visiota ollessani Sininauhasäätiön työntekijä. Koska en ollut enää toimitusjohtaja, ei minulla ollut asemaa osa-aikakonsulttina viedä hanketta satamaan. Se on yksi palkkatyöhistoriani suuria pettymyksiä.

Mutta malliasunnot, Sinkkukodin ja Duokodin saimme aikaiseksi Järvenpään Mestariasuntojen ja Samarian kanssa. Ilman kyseisten yritysten Veikko Simunaniemeä ja Ismo Valkoniemeä koeasuntojakaan ei ehkä oltaisi koskaan ainakaan meidän toimesta tehty. Tämän linkin takana on niistä juttuja. Valitettavasti näkemys tulevaisuuteen tältä osin ei ole toistaiseksi kantanut pitemmälle.

Moni toimija menettääkin tuhannen taalan paikan, sillä tämän päivän Hesari kertoo osan siitä mahdollisuudesta, jonka Merikonttikodit antaisivat, sillä varsinkin laadussa pärjäisimme edelleen loistavasti. Esimerkiksi ensimmäiset Sininauhaliiton jäsenjärjestöt tuottavat nyt asumis ynnä muita palveluita maahanmuuttajille, joten Sininauhakonserni joutunee heräämään hieman jälkijunassa myös tähän todellisuuteen.

Tämän linkin taakse kannattaa jokaisen asiasta kiinnostuneen kurkistaa ja katsoa videokin sekä pysähtyä vähän tuumaamaan. Luona Oy:n visio on tuoda konttiasuntoja Ruotsista tuhannelle Suomeen tulleelle ja tulevalle asukkaalle.

Mutta kuten sanottu, me pystymme yhdessä, mutta erikseenkin parempaan, sillä todellisuus tulee olemaan, että liian pienissä asunnoissa tullaan käytännössä asumaan pitämpäänkin. Se tuo aika liudan ongelmia muun muassa päihdetyön kenttään, mutta myös muille viranomaistahoille.

Itse uudistan tarjoukseni. Olen valmis tekemään valmiiksi tuotteeksi kumppaneiden kanssa Merikonttikodit todellisena vaihtoehtona ja huomattavasta laadukkaampana asumismuotona tarvittaessa palveluiden kera. Mutta minun mukana olo ei ole pääasia, vaan se, että tarttuisimme tähän haasteeseen.

Ei kommentteja: