Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 17. elokuuta 2015

Positiivisella tavalla tylsä

päivis: Otsikon sanat lausui ykkösen uutisankkuri ja liitti ne alkaneen viikon sääkarttoihin. Tylsää on siis yksitoikkoisuus, tällä kertaa se, että aurinko paistaa ja on lämmintä päivästä toiseen ainakin muutaman päivän ajan.

Sää on asia, joka on aina ajankohtainen. Satoi tai paistoi. Nyt tuntuu, että ei mennyt oikein tämäkään. Lämpimät ja aurinkoiset päivät tulivat vasta sen jälkeen, kun suurin osa lomanviettäjistä on jo palannut työpaikoilleen. Keskusteluun on nostettu myös se, että ainakin koululaisten lomat pitäisi siirtää myöhemmäksi. Ikään kuin joka vuosi lämpö ja aurinko hellisi meitä elokuussa. Niin tuskin kuitenkaan tapahtuu.

Joskus toukokuussakin saattaa jo olla tosi lämmintä ja täysi kesä. Silloin tietysti harmitellaan, että lapsiparkojen loma alkaa vasta kesäkuussa. Ja kun kesäkuu ja loma koittaa, sää saattaa taas viiletä. Tai sitten ei.
Kesä on joskus hyvä ja joskus huono. Sen kesto on kuitenkin
kolme kuukautta. Syksy alkaa syyskuussa.
Olemme kuin voisimme itse mahtikäskyllämme vaikuttaa siihen, milloin helteen on lupa tulla. Sataakin saisi vain öisin, ettei se vain häiritsisi meitä, jotka voimme viettää yömme nukkuen. Tuskin vaikkapa aamuöisin työskentelevä lehdenjakaja toivoo sateisia öitä. Ja kun emme kuitenkaan voi säitä määrätä, olemme hirveän pettyneitä niihin tai hyvän sään aikaan melkein röyhistämme rintoja, että kylläpä nyt onnisti. Uutiskanavien meteorologienkin ilmeet ovat lämpimän sään karttojen edessä aivan toisenlaiset kuin kylmää ja sadetta tarjoavien kuvia esitellessä.

Ennen vanhaan elokuu olikin koululaisten lomakuu. Kouluun mentiin vasta syyskuussa. Siksi itsekin pidän elokuuta täytenä kesän kuukautena, enkä ajattele, että nyt meneillään oleva lämmin jakso olisi mitenkään poikkeuksellinen. Aika moni sen sijaan tuntuu ihmettelevän sitä, että elokuussa mittari näyttää yli 20 astetta, paikoin jopa hellelukemia.

Omilta kouluajoilta on jäänyt mieleen, että kesäkuukaudet ovat kesä-, heinä- ja elokuu. Syksy alkaa syyskuussa, mutta joskus silloinkin saattaa tulla lämmin jakso. Silloin puhutaan intiaanikesästä. Kuka ei näitä säitä ja vuodenaikoja tunne, saattaa erehtyä nimittämään elokuun lämpimiä päiviä intiaanikesäksi.

Ei kommentteja: