Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 19. kesäkuuta 2015

Yksinäisen juhannus

päivis: Yksinäisen joulusta kannetaan ainakin puhetasolla kovasti huolta. Lehdet aloittavat jo hyvissä ajoin murehtimisen, miten joulu on masentava aika, kun kaikki muut paitsi yksinäinen viettävät silloin tätä vuotuisjuhlaa perheen parissa. Yksinäinen on ehkä tottunutkin elämään ilman lähisukua, mutta se, että jouluna kaikki tuntuu pysähtyvän ja olevan kiinni, saattaa olla vieläkin masentavampi asia.

Ennen juhannusta media ei tunnu panostavan yksinäisyyden murehtimiseen. Mielikuvissa kaikki ryntäävät maalle vetten äärelle. Siellä ollaan suvun ja ystävien kesken nauttimassa Suomen suvesta. Yksinäisellä ei edelleenkään taida olla sukua ja ystäviä, joiden kanssa näin voisi tehdä. Varsinkaan kaupungissa asuva yksinäinen ei myöskään voi olla huomaamatta, että joulun tavoin moni asia pysähtyy ja on kiinni. Kaikilla ei ole edes varaa matkustaa yksin sinne, missä yksinäinen sulautuu sujuvasti pariskuntien ja kaveriporukoiden - tai muiden yksinäisten - joukkoon.

Joulu on aikaa, jolloin jotenkin kuuluu käpertyä sisään päin. Luulen - mutta en tietenkään tiedä, koska en ole viettänyt yhtään joulua yksin - että yksinäisyys on jouluna selätettävissä, jos silloin pystyy nimenomaan nauttimaan yksinäisyydestä. Pelkkä yksin oleminen ei ehkä ole paras tapa siihen, mutta yksin voi tehdä monia asioita. Voi varata hyvää lukemista, voi vuokrata ja katsoa hyviä elokuvia, voi leipoa ja tehdä ruokaa, täyttää ristikoita ja pelata pasianssia tai voi valmistautua etukäteen tyhjiin päiviin hankkimalla jotain askarreltavaa. Mutta jos vain istuu miettimässä yksinäisyyttään, ymmärrän, että joulun, tai minkä päivän tahansa saa tuntumaan helvetilliseltä.

Sadepäivä autioituneessa kaupungissa ei kuulosta innostavalta, vaikka ei olisi yksinkään. Kuinkahan moni vauvaperheen vanhempi tälläkin hetkellä miettii, mitä tekisi alkavan pitkän viikonlopun ajan? Nuorena äitinä ainakin itsestä tuntui usein siltä, että elämä on jossain muualla kuin missä itse olen. Siinä iässä ei ehkä myöskään osaa tehdä etukäteisvalmisteluja tylsien juhlapäivien varalle.


Tästä tiedosta ei taida olla iloa kovin
kaukana Helsingistä asuville:
Linnanmäki on auki juhannuksenakin.
Voi olla että kannan turhaan huolta yksinäisten juhannuksesta. Minulla saattaa olla vain vanhat tiedot siitä, että kaupungit hiljenisivät juhannukseksi. Mutta ainakin Jyväskylässä bussin kyytiin on tänään turha luulla pääsevänsä kello 13 jälkeen. Helsingissä tilanne taitaa olla huomattavasti parempi. Kaupunkilaisille jopa kerrotaan HSL:n sivuilla, mikä bussi ajaa Seurasaareen. Sehän pääkaupungissa taitaa olla monen yksinäisen, mutta muidenkin suosima juhannuksenviettopaikka.



Ei kommentteja: