Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 27. tammikuuta 2015

MIestyövoimaa naisjärjestössä

jormas: Tänään tein hieman ja vähän enemmänkin päihdetyötä. Tulin nimittäin parisen vuotta sitten luvanneeksi pyynnöstä, että jeesaan minkä osaan Suur-Helsingin Valkonauha ry:tä. Yritetään yhdessä luotsata arvokasta naistyötä naisten voimin tekevää yhdistystä eteenpäin. Kyseinen yhdistys on nimittäin Suomen mittakaavassa Suomen Valkonauhaliiton jäsenjärjestöistä ainutlaatuinen, sillä se taitaa olla ainut, jolla on kuntien kanssa ostopalvelusopimus. Päästäkseen siihen ei riitä, että osallistuu kilpailuihin, vaan niissä on myös pärjättävä.

En tosin arvannut minkä prosessin tulin tönäisseeksi liikkeelle, kun huomasin, että yhdistyksen säännöissä ei ollut mainintaa, että jäsenistö valitsee keskuudestaan hallituksen. Se nimittäin mahdollisti huomattavastikin monipuolisemman hallituksen valinnan, kun sen jäsenen ei tarvinnut olla yhdistyksen jäsen. Mutta se ei tainnut olla naisjärjestössä kaikkien mieleen, sillä meneillään on sääntömuutosprosessi, jolla suljetaan miehet käytännössä kaiken päätöksenteon ulkopuolelle.

Kun itse olen aikoinaan ollut avaamassa niin Jyväskylän Katulähetystä kuin Sininauhasäätiötäkin naisasiakkaille, on prosessi tosiaan mielenkiintoinen. Huomata, että Sininauhasäätiön (Raittiuskotisäätiö) perustajajäsen, Suomen Valkonauhaliitto, joka mainitsee yhdeksi avainalueekseen tasa-arvon, suhtautuu miehiin kovin kielteisesti. Mutta koska noudatan lakia tässäkin asiassa, niin annetuilla korteilla pelataan.

Mutta kuitenkin.........Jos nyt olisi sellaisia päihdetyön järjestöjä, jotka jättäisivät naiset syrjään käytännössä kaikesta päättämisestä, luulen, että siinä ei kunnian kukko laulaisi. Mutta onhan se mielenkiintoista olla mukana ja meriittihän se on sekin. Että on päässyt naisten valitsemana miehenä puheenjohtajaksi järjestössä, joka ei kelpuuta miehiä edes jäsenikseen.

Mutta minä teen innolla työtä uuden Liisankodin perustamiseksi, joka ei taatusti ole tänä päivänä helppoa. Se on pienelle järjestölle aika haaste, sillä vaikka olemme osa kahtakin keskusliittoa, Sininauha- ja Valkonauhaliittoa, ei siltä suunnalta ole paljon apua ´tähän asiaan löytynyt. Mutta eihän tämä tosin ole ollenkaan ensimmäisen kerta, että jäsenjärjestössä on parempi osaaminen kuin keskusliitossa.

Ei kommentteja: