Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 18. marraskuuta 2014

Trollit asialla

päivis: Hesari kirjoitti eilen trolleista, tässä tapauksessa venäläisistä, jotka syöttävät netin kautta Venäjä-myönteisiä ajatuksia muunmaalaisten ihmisten luettavaksi. Hesarin mukaan Pietarissa on talo, jossa jopa 200 blogikirjoittajaa työstää Venäjää ja Putinia kehuvia tekstejä ja vastaavasti tekevät kaikkensa mollatakseen muun muassa Yhdysvaltoja ja Ukrainaa.

Tänään lehti jatkoi aiheesta kirjoittaen näin:
”Trol­laa­mi­nen tar­koit­taa ver­kon eri­lai­sil­le kes­kus­te­lu- ja kom­ment­ti­pals­toil­le teh­tyä kir­joit­ta­mis­ta, jon­ka tar­koi­tuk­se­na on är­syt­tää ja pro­vo­soi­da mui­ta kes­kus­te­li­joi­ta. Se teh­dään lä­hes ai­na ni­mi­mer­kin suo­jis­ta. Trol­lin ai­noa ta­voi­te on ni­men­omaan saa­da muut tart­tu­maan hä­nen kes­kus­te­luun heit­tä­mään­sä "tä­kyyn". Kun sii­hen tar­tu­taan, trol­li on­nis­tuu oh­jaa­maan kes­kus­te­lua ha­lua­maan­sa suun­taan. Näis­sä yh­teyk­sis­sä trol­laa­mi­sel­la tie­toi­ses­ti häm­men­ne­tään ja oh­jail­laan kes­kus­te­lun suun­taa. Trol­li voi esit­tää ää­rim­mäi­siä nä­ke­myk­siä ja ja­kaa vir­heel­lis­tä tie­toa. Vä­hin­tään­kin trol­li suo­sii voi­mak­kai­ta tul­kin­to­ja kiis­tan­alai­sis­ta ai­heis­ta.”

Selvisi myös, että trollausta eivät harjoita vain venäläiset. Sitä tapahtuu kaikkialla. Myös ihan meillä kotoisessa Suomessamme. Kuka tahansa voi keskustelupalstoilla tai blogeissaan kirjoittaa vaikka huuhaata yrittäen saada lukijat uskomaan ja kenties ottamaan kantaa esillä olevaan asiaan.
Googlen kuvahaun mielestä Trollit ovat karkkeja. Niinhän tuossa laatikon kyljessäkin lukee.

Minusta tuntuu, että esimerkiksi Facebookiin laitetaan paljon tarinoita, joista voisi väittää niiden olevan trollien tekosia. Mutta oikeasti juttujen kirjoittajat tai levittäjät eivät taida edes tajuta olevansa trolleja. Muistuu mieleen yksikin video, jota innolla lähdettiin levittämään sosiaalisessa mediassa huomaamatta lainkaan, että videolla kuvattu ja sen "tueksi" kirjoitettu teksti oli niin yksipuolinen näkemys, että edes vähän järkeä käyttämällä, edelleen levitys olisi pitänyt ymmärtää jättää tekemättä.

Mutta kun on niin mukavaa osallistua poliisin, vartijoiden, bussikuskien, sosiaalityöntekijöiden, poliitikkojen, opettajien,  tai vaikka "liian" rikkaiden tai leipäjonossa seisovien haukkumiseen, että arvostelukyky sumenee ja kritiikittömästi julkisuuteen leviää mitä törkyä milloinkin. Tietoinen trolli ja tietämättään trolli tuntuu aina löytävän kanssaan täysin samaa mieltä olevan lukijan.

Ei kommentteja: