Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Pettämätön Pattaya

päivis: Pattaya on entisellään. Tai sen kautta on toistaiseksi vain tultu lentokenttäbussin kyydissä. Jomtienhan ei ole oikeasti Pattaya. Osoitteessammekin lukee Jomtien, Banglamung ja vielä Chonburi. Mutta Jomtieta kutsutaan joissain tapauksissa Etelä-Pattayaksi ja meiltä etelämpänä seuraava tienoo on Na Jomtien eli Jomtienin edessä.

Olisin voinut yhtä hyvin aloittaa tekstin toteamalla, että Jomtien on entisellään. Aamukeskustelun tuloksena Jorma ja Pattaya Suomi-Seuran puheenjohtaja totesivat, että yksi ainakin suomalaisten paheista täällä on väärin ymmärtäminen. Ja kun joku asia ymmärretään väärin, sitä itselle syntynyttä ymmärrystä asiasta kuin asiasta mielellään jaetaan eteenpäin. Jutut usein leviävät kulovalkean tavoin, huolimatta siitä, ovatko ne totta vai ei.

Pettämätöntä täällä on toisinaan myös englannin kielen käyttö niin, että asia on vähän sinne päin. Varsinkin itse väsätyissä ja joskus painetuissakin kylteissä sanat ovat niin, että asian joko pystyy ymmärtämään oikein tai sitten sen ymmärtää juuri niin kuin kylttiin on raapustettu. Usein niistä voi lukea monenlaista tahatonta huumoria.

Tämän päiväisellä kävelylenkillä törmäsimme tällaiseen versioon Suomen lipusta tai paremminkin sen asennosta. Toisaalta on aika inhimillistä, että tällaisia erehdyksiä sattuu. En minäkään suinpäin osaisi sanoa, missä järjestyksessä minkäkin maan lipun kolme väriviivaa esimerkiksi ovat. Onko ylimpänä punainen väri vai kenties sininen.

Suomen lipun tarkoitusta juuri tässä kohtaa ei ihan ymmärtänyt, vaikka kuvassa näkyvän pallukan päältä löytyy sana sauna. Sauna täällä ei varmaankaan johdata ihmisiä ajattelemaan erityisesti suomalaista saunaa, koska sellaista täältä on vaikea, ehkä mahdotonkin löytää. Sen sijaan on korealaista saunaa, venäläistä saunaa ja Jomtienin saunankin on rakentanut joku muu kuin suomalaista alkuperää oleva ihminen.

Mutta voihan olla, että juuri tuossa kuvan paikassa onkin ihka aito suomalainen sauna. Ehkä me vain lipun ristin asentoa ihmetellessämme emme osanneet katsoa oikeaan suuntaan. Niinkin täällä voi käydä.

Ei kommentteja: