Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 28. lokakuuta 2014

Voinko valvoa yksityispihan läpi ajelua luvattoman pysäköinnin tapaan?

jormas: Hiljattain kirjoitin Parkkipatesta, joka on Lappuliisan kai miespuolinen versio ja toimii lähinnä yksityispuolella. Totesin kuvan kera, että ensimmäisen kerran näin sen laajentaneen reviiriään kerrostalojen parkkialueista Hyrylässä yritysten pihaan, jossa toimii muun muassa ravintola, pankki ja kiinteistövälitys. Onkin jotenkin tyypillistä, että Tuusula kuntana jälkijunassa taas jälleen kerran pohtii Lappuliisojen tarpeellisuutta Hyrylänraitille.

Olen kuulunut vastustajiin, mutta taitaa kelkkani kääntyä, sillä kun silmä välttää, huomaan ihmisten pysäköivän Omia polkuja kulkevien kaupan - kohtaamispaikan lähes portaille. Siis niin lähelle ovea, että tavaroiden tuominen sisään on joskus varsin hankalaa. Kaiken lisäksi kaupan edessä menee kevyen liikenteen väylä, joten autot ovat suruttomasti sen päällä.

Korkein hallinto-oikeus on hiljan ottanut kannan, että yksityisellä maanomistajalla on oikeus ulkoistaa alueellaan pysäköinnin valvonta yksityiselle valvontamaksun velvoituksin tai mikä se tässä tapauksessa virallisesti lieneekään. Suorituksen saamiseen voivat näin ollen Parkkipate ja sen kaltaiset yritykset hakea apua oikeudesta saattamalla maksamatta jätetty sanktio ulosottokelpoiseksi.

Mutta entäpä sitten yksityistie, jonka kunnostamiseen ei saada yhteiskunnan tukia? Jos laitamme, kuten olemme tehneetkin, Jokilaakson Soiniityntielle ajoneuvolla ajo kielletty merkin, niin voimmeko antaa esimerkiksi ulkoistamalla valvonnan yksityiselle samanlaisen maksusanktion kuin parkkialueillekin? Tässä tapauksessa siis varsinkin, koska laki kieltää maastossa moottoriajoneuvolla ajamisen ilman maanomistajan lupaa. Että valvontamaksu 40 euroa yksityisalueen käyttämisestä moottoriajoneuvolla ilman lupaa.

Ei kommentteja: