Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 9. syyskuuta 2014

Työelämää

päivis: On tullut kirjoiteltua jotain työstä. Joskus jopa downshiftaamisesta eli työnteon ja kulutuksen vähentämisestä. Sen puolestaan uskotaan parantavan elämänlaatua. Mikä ettei.

Ajattelin kirjoittaa aiheesta työ, kun tänään mieleeni putkahti jostain kaukaa menneisyydestä kokenut rakennustyöläinen, nainen, jota oltiin palkkaamassa samalle raksalle, jossa itse olin töissä ylioppilaaksi pääsyn ja opiskelemaan lähdön välillä. Siis välivuosien aikana. Sellaista termiä ei silloin muistaakseni kyllä käytetty.

Jostain syystä olin kuulolla, kun tuo nainen keskusteli työmaan mestarin kanssa ja totesi itsevarmasti, että hän ei sitten tule töihin millään tyttösten palkoilla. Jostain paremmasta varmaan sovittiin, koska nainen ilmestyi seuraavana aamuna hommiin. Minusta raksan palkat olivat aika hyvät. Tyttösten palkkoja maksettiin ehkä kaupoissa, tehtaissa ja varmaan lastenhoitoalallakin, mutta raksan palkat olivat silloin ihan omaa luokkaansa. Olin rakennuksilla ollessani jonkin aikaa myös toimiston puolella ja silloin pääsin näkemään, että seka-aputöistä, joita itsekin siellä enimmäkseen tein, naisille jopa maksettiin enemmän kuin miehille.
Tehyllä on näkemys, että naisten palkat ovat huonommat kuin miesten. Se ei ehkä ole pelkästään
mielipidekysymys. Vaan onko ns. naisten työt mielekkäämpiä kuin miesten hommat?
En muista koskaan hakeutuneeni mihinkään työhön palkan takia. On tuntunut aina hienolta, että työstä saa palkkaa. Palkkaa tärkeämpää on itse työ, sen mielekkyys. Joskus on ollut kyllä niitäkin hetkiä, kun työn ilo on ollut kateissa ja ainut ilo on ollut palkkapäivä.

Olen aina ollut sen ajatuksen takana, että työstään voi jokainen tehdä mielekkään. Niin sanottuja paskatöitä ei ole olemassakaan. Tietysti joitakin töitä ei pidetä suuressa arvossa ja usein se valitettavasti näkyy palkassa. Se on toisaalta ihan väärin. Jos työ ei ole muiden silmissä mielekästä, siitä pitäisi silloin maksaa hyvä palkka. Mutta jos työ on luovaa, motivoivaa ja mukaansa tempaavaa, miksi siitä pitäisi vielä saada paljon rahaa? Kuinka tämän nyt vasta keksinkään? Ja miksi sitä eivät ole työmarkkinajärjestötkään keksineet? Eivät varsinkaan pienipalkkaisten etuja ajavat järjestöt?

Ei kommentteja: