Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 18. syyskuuta 2014

Muista aina liikenteessä, monta vaaraa ompi eessä...

jormas: päivis kirjoitteli eilen, että puikkelehtii välillä ruuhkassa skootterilla  autojonojen välissä. Niin tein minäkin ja teen edelleenkin, mutta se riippuu kulloisesta tilanteestani poliisivoimiin. Nyt en puikkelehdi ja pyrin muutenkin noudattamaan liikennesääntöjä, sillä korttini on jo kolmannen kerran menossa hyllylle. Tähän saakka olen aina selvinnyt puhumalla, vaikka kevään korvilla olin aika tiukassa tilanteessa. Lopputulos oli poliisin evästys, "että jos vuoden sisällä saat yhdenkään sakon liikennerikkomuksesta, niin ei tarvitse tulla luokseni, vaan tuot kortin vaan suoraan kansliaan".

Nyt korttien kuivumisista näyttää tosiaan päättävän poliisisedät ja -tädit, mutta ensi kerran asian ratkaisi kohdallani nimismies. Silloin hän pyysi, että jos saat työnantajalta lausunnon ajokortin välttämättömyydestä työssäsi ja tulet sen kanssa tänne, niin katsotaan.
Olin silloin toiminnanjohtajana Jyväskylän Katulähetyksessä, joten kirjoitin lausunnon itse. Kun sen kanssa sitten lompsin vallesmannin luo, hän luki sen ja sanoi: "Niin Soini, sä olet itse tän kirjoittanut" Tähän vastasin, että totta. Siihen nimismies tai saattoi se olla poliisimestari Mäkinenkin: "Mutta tämähän on hyvä." Ja niin taas selvisin.

Liikennesäännöt, eivätkä varsinkaan -tottumukset ole samanlaisia maailman eri kolkissa. Thaimaassa on itsestään selvää, että kaikki kaksipyöräiset tulevat liikennevaloissa aina autojen välistä ensimmäisiksi. Ja ohittavat autot liikenteessä sekä oikealta että vasemmalta.

Sitten valoista voi aina kääntyä oikealle tai Thaimaassa siis vasemmalle, vaikka valot näyttäisivät punaista.
Siellä ei myöskään suomalaisittan mopoja saati mopoautoja tunneta. Vaan käytännössä koko kansa 15 ikävuodesta ja varsinkin mailla nuoremmatkin ajavat noin 125 kuutioisilla skoottereilla. Niitä tosin ainakin farangit sanovat siellä mopoiksi.

Muutenkin liikenteessä käyttäydytään eri tavalla. Suomessa moni tasa-arvoisessa risteyksessä ei katso kuin oikealle ja jos sieltä ei ketään tule, syöksyy eteenpäin. Thaimaassa usein risteyksessä on ikään kuin hiljainen neuvottelu, että kukahan menisi nyt seuraavaksi. Liikenne on siellä suomalaisittain aika huiman näköistä, vaikka se ei niin kovin kaaosmaista ehkä olekaan. Liikenneonnettomuuksia on siellä silti paljon, josta mainittavaa osaa näyttelevät humalaiset kuljettajat. Mutta siitä en ketään soimaa tai soimaan kaikkia, sillä esimerkiksi suomalaiset ajavat sielläkin kännissä monen paikallisen tapaan.

Ei kommentteja: