Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Mä lehden luin...

Minulla on jossain tämän
Ateneum-kuvan lisäksi myös
itse ottamani kuva Kiasmasta.
Kun ei sitä löytynyt, Ateneum
talvella saa kelvata.
päivis:...ja kuuntelin radiota. Kaikkien masentavien Ukraina-uutisten lomassa on ollut pari taide-uutista, jotka ovat jääneet mieleen. Toinen oli Kiasman alkava remontti ja museon puolen vuoden seisokki. Toinen oli Ateneumin Tove Jansson -näyttelyn viimeinen aukiolopäivä.

En tiedä, eikä sitä uutisetkaan kertoneet, mitä Kiasmassa tarkalleen aiotaan remontoida, mutta sanokaa minun sanoneen, etten usko remontin valmistuvan puolessa vuodessa, kuten on väitetty. Ihan pienen rempan vuoksi valtavaa museota ei suljettaisi, joten puoli vuotta tuntuu melkein kuin hatusta vedetyltä aikataulutukselta.

Kävin Kiasmassa kesällä ja jotenkin olin hyvilläni, että tein niin. Tulevasta remontista tiedotettiin jo silloin. Museoissa tulee käytyä ihmeen harvoin, vaikka oikeasti olen museoalan ammattilainen. Jos nyt maisterin paperit kenestäkään tekevät ammattilaista. Nuo paperit ovat vähän sama juttu kuin ajokortti, joka vasta antaa luvan alkaa opetella auton käsittelyä.

Kiasmassa oli myös valokuvia. Life-lehden
vuosikymmenten kansikuvat olivat esillä
kertomassa lehden linjasta suhteessa naisiin.
Jos nyt joutuisin/pääsisin vaikka tutkijaksi museoon, aika tavalla nollasta saisi asioita alkaa opetella. Tai ehkei ihan nollasta. Olenhan minä sentään vähän hankkinut museotyön kokemusta. Erityisen mukavia tehtäviä olivat vanhoihin valokuviin liittyvät hommat.

Museoissa on paljon valokuvia, mutta monesti niillä ei ole minkäänlaista arvoa, jos kuvissa olevista henkilöistä tai vaikka rakennuksista ei ole mitään tietoa. Tietäähän tuon vaikka oman suvun vanhoja valokuvia katsellessa. Harmittaa, jos niissä olevista ihmisistä ei ole mitään käsitystä. Tyhmästi uskottiin, että kyllähän kaikki Ida-tädin ja tädin serkut tuntevat. Mutta ennen sentään paperisissa valokuvissa oli selkäpuoli, jonne joku saattoi ymmärtää kirjoittaa kuvan henkilöiden nimet. Vaan miten mahtaa nykyään olla, kun kaikki valokuvat ovat sähköisessä muodossa?

Tove Janssonin näyttely sen sijaan meni ohi. Mutta onhan siitä kirjoitettu paljon lehdissä. Näyttelyn erityinen arvo taisi olla siinä, että Jansson tunnetaan nyt muunakin kuin Muumi-peikkojen luojana.

Ei kommentteja: