Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 30. elokuuta 2014

Urbaanit asumismessut ja Kääntöpöytä

päivis: Tänään toteutettiin Dodo ry:n vuotuinen Urbaanit asumismessut -tapahtuma. Dodo on ympäristöjärjestö, jonka mielestä ratkaisu ympäristöongelmiin löytyy kaupungeista. Kaupungin taas pitää olla elävä ja salliva. Dodo ry:n ihannekaupungissa on tilaa seikkailla ja vain olla. "Elämä siellä on ekologista, eli nautinnollista, monipuolista ja hauskaa", järjestö julistaa.

Ainakin yritys on hyvä. Urbaanien asumismessujen iltatapahtuma järjestettiin Pasilan vanhojen veturihallien kupeessa sijaitsevalla Kääntöpöydällä. Meidät oli Jorman kanssa kutsuttu sinne panelisteiksi puhumaan vaihtoehtoisista asumisratkaisuista eli Merikonttikodistamme. Puheenvuoromme aikana paikalle tuodulla suurella taulutelevisiolla pyörivät Mari Mäkiön ottamat kuvat Merikonttikodistamme.

Vaikka tapahtuman idea keskittyi hauskempi Helsinki -ajatuksen ympärille, myös meidän kokemuksillamme yrittää päästä merikonttirakentajiksi Helsingin maaperälle, oli käyttöä.

Paneelin muina jäseninä oli toinenkin (tai pitää kai sanoa kolmas) merikonttiekspertti, Harri Nordling, Helsingin kaupungin näkemyksiä edusti apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ja asuntoveneen rakentanut Matti Myllymäki kertoi omista kokemuksistaan. Urban Helsinkiä edustava Juhana Rantavuori puolestaan kuvaili sitä, miten asumisen aiheesta innostuneet kaupunkilaiset on otettu mukaan suunnittelutyöhön.

Messujen esittelykohteina oli useampiakin asuntoveneitä, vaikka Helsingin suhtautuminen niihin onkin ollut uskomattoman nihkeää. Se kävi selväksi illan keskustelun aikana. Apulaiskaupunginjohtaja Penttilä pysyi silti kylmän rauhallisena, vaikka kritiikki olikin välillä ankaraa.

Olen joskus lukenut Hesarista Pasilan Kääntöpöydän toiminnasta, joten nyt oli mukava päästä näkemään, mistä on kyse. Tarjolla oli ihania kasvisruokia, mutta sorruin syömään vain makean mustapapu-brownien.

Kääntöpöydän erikoisuus on korkea kasvihuone, jossa varsinkin tomaatit näyttävät pärjäävän erinomaisesti. Tosin en tiedä, miten niitä saadaan poimittua, niin korkealla ne kasvoivat. Viinirypäleetkin ovat antaneen runsaan sadon.

Kääntöpöydän kaupunkiviljelykset sijaitsivat aivan vanhojen junaratojen varrella. Vaikka Dodo ry puuhailee kaupunkiviljelyksenkin parissa, se ei silti halua leimautua vain siihen. Yhdistys askaroi mielellään laajemmin inhimillisen ja ekologisen elämän osa-alueilla. Dodo on siksi hyvä kumppani myös Elämän tähden ry:lle. Ehkä kumppanuus konkretisoituu joskus muutenkin kuin Merikonttikodin kautta.

Ei kommentteja: